Pandemia COVID nu va ține o veșnicie. Va continua, cel mai probabil, să facă probleme, dar va scădea în intensitate în al treilea ei an, numai pentru a crește iarăși ocazional, odată cu apariția noilor variante.

Dar chiar dacă virusul nu va fi eradicat, imunitatea oamenilor se va îmbunătăți constant, iar lumea va putea să trăiască cu boala.

„Nepoții nepoților noștri se vor infecta cu acest virus”, explică Paul Hunter, profesor de medicină la University of East Anglia din Marea Britanie.

„Dar boala COVID va deveni parte a istoriei, pe măsură ce infecția se va transforma într-o altă cauză simplă a răcelilor”, asigură expertul.

Există totuși o întrebare mai pertinentă: Când anume vom ajunge acolo?

Răspunsul, spun experții, nu ține de noroc. Pandemiile scad în intensitate ca rezultat al eforturilor oamenilor, care trebuie să dezvolte vaccinuri, să controleze transmiterea, să facă secvențieri genetice și să coopereze la nivel internațional.

Practic, lumea are instrumentele necesare pentru a aduce pandemia mai aproape de un sfârșit.

Care este atunci problema? Chiar și după 20 de luni de criză, aceste instrumente nu sunt folosite așa cum trebuie.

„Aceasta este problema majoră. Nu a existat niciodată un plan și încă nu există un plan la nivel global”, spune Andrea Taylor, director adjunct de programe la Duke Global Health Institute.

„Lumea nu se pricepe să gestioneze crizele globale – nu avem infrastructura, liderii și responsabilitatea”, adaugă ea.

Viața unui tânăr din Humulești mutat în Singapore care a creat un motor pentru sateliți, trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului
Recomandări
Viața unui tânăr din Humulești mutat în Singapore care a creat un motor pentru sateliți, trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului

Unele țări s-au descurcat mai bine decât altele în gestionarea crizei. Dar pentru a grăbi sfârșitul pandemiei, numeroși experți, inclusiv Taylor, cer o nouă abordare globală, în special în privința vaccinurilor, a tratamentelor și a schimbului de informații.

Un astfel de efort este cea mai bună soluție pentru a aduce criza la sfârșit. În caz contrar, oamenii din toate colțurile lumii vor continua să trăiască în pandemie în 2022 și dincolo de acest an.

„Știam de la bun început ce se va întâmpla dacă vom adopta această abordare naționalistă, dar am făcut-o totuși. Iar acum trăim cu consecințele”, explică Taylor.

Principalul instrument

Din arsenalul lumii în lupta cu pandemia, cel mai important instrument este și cel mai evident.

„Primul instrument este vaccinul”, spune Roberto Burioni, profesor de microbiologie și virologie la Universitatea San Raffaele din Milano.

Dezvoltarea unui număr de vaccinuri ce s-au dovedit până acum eficiente în mare parte în prevenirea formelor severe ale bolii și chiar a transmiterii virusului a fost o premieră în istorie.

Recordul precedent al dezvoltării unui vaccin era de patru ani.

Reputat economist: „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”
Recomandări
Reputat economist: „Finanțarea facturilor mărite de către stat e ca și cum hoțul îți pune pistolul la tâmplă și statul zice: «Lasă că plătesc eu taxa de protecție, din banii tăi!»”

Efectul vaccinurilor este și el lesne de înțeles. „Pe măsură ce oamenii se infectează, se vaccinează și apoi se reinfectează, severitatea bolii va intra gradual în declin, din cauza imunității acumulate – aceasta este teoria”, spune Paul Hunter, profesorul din Marea Britanie.

Doar că nu este suficient să obții vaccinul, trebui să îl și administrezi cât mai multor oameni, de fiecare dată când acest lucru va fi necesar.

Chiar și în țările dezvoltate, unde serul este disponibil, transmisibilitatea noilor variante și reducerea imunității arată că țările au nevoie de un grad mare de acoperire pentru a preveni creșterea în intensitate a pandemiei.

Pe măsură ce fac eforturi pentru a încuraja oamenii să accepte prima doză de vaccin, guvernele țărilor bogate trebuie acum să mai facă două lucruri: să vaccineze copiii și să administreze rapelurile.

„Vaccinarea copiilor ar putea avea un impact uriaș în viitor”, spune Burioni.

Cât despre rapeluri, mai multe țări au făcut achiziții suplimentare de doze, semnalând că de acum, vaccinarea ar putea deveni o chestiune repetată constant.

Dar acesta este cazul țărilor bogate. Lumea are acum dovezi substanțiale că virusul a rămas o mare amenințare în alte colțuri ale lumii, iar experții avertizează că este nevoie de acțiuni dramatice pentru a aduce virusul sub control peste tot.

Profesorul de etică aplicată Radu Uszkai: „Nu ar trebui ca verdictul de plagiat să fie o ștanță de care indivizii să nu scape niciodată”
Recomandări
Profesorul de etică aplicată Radu Uszkai: „Nu ar trebui ca verdictul de plagiat să fie o ștanță de care indivizii să nu scape niciodată”

„Ospăț sau foamete”

Apariția variantei Omicron în Africa, unde rata de vaccinare este redusă, a subliniat necesitatea vaccinării populațiilor din țările sărace.

Problema? „Nu a existat niciodată un plan și încă nu există un plan, la nivel global”, spune Taylor. „Nu vorbim doar despre mici zone – regiuni uriașe ale lumii au o rată inacceptabil de mică de vaccinare”, arată experta.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mai puțin de 8% din populația țărilor cu venituri mici a primit cel puțin o doză de vaccin. Între timp, 63,9% din populația statelor bogate a primit cel puțin o doză.

Consecințele potențiale ale acestei disparități sunt evidente. Noile variante ale virusului au fost depistate în zonele unde exista o epidemie masivă și necontrolată – Alpha în Marea Britanie în decembrie anul trecut – când nu exista vaccin, Delta în februarie, iar Omicron, în sudul Africii.

„Inechitatea vaccinurilor va prelungi pandemia”, spune Michael Head, cercetător în sănătate globală la Universitatea Southampton.

„Cel mai bun mod de a fi egoist este să nu fii egoist”, insistă și Burioni. „Trebuie să oferi vaccinuri întregii lumi”, explică el.

Dar dacă soluția este clară, rezolvarea nu pare să fie prea aproape.

În primul rând, livrările de vaccinuri trebuie să fie crescute și stabilizate. Programul umanitar COVAX, coordonat de ONU, a prognozat în septembrie că țările sărace vor primi cu 25% mai puține doze decât se anticipase inițial.

„E ori ospăț, ori foamete în acest moment, pentru că țările nu primesc nimic timp de trei săptămâni sau primesc dintr-o dată milioane de doze”, spune Taylor.

„Dar livrările trebuie să vină într-un mod predictibil și stabil”, spune ea.

Michael Head spune și el că atunci când vaccinurile sosesc, prin intermediul COVAX, sunt aproape de termenul de expirare și nu vin cu congelatoarele necesare sau cu echipamentul necesar pentru transportul în teritoriu.

Expertul a cerut construirea unor centre de producție noi în Africa, pentru a asigura un proces de livrare mai stabil.

„Livrările trebuie să fie însoțite de sprijin financiar pentru a ne asigura că acele doze ajung în brațele oamenilor”, spune acesta.

Coordonare pentru viitoarea pandemie

Măsurile naționale sunt încă vitale, pe măsură ce pandemia pare că se îndreaptă spre faza sa finală, spun experții.

Valurile pandemice vor continua să lovească fiecare stat în parte în momente diferite, iar țările vor fi nevoite să lucreze cu propriile experiențe și capacități, spune Head.

Asta ar putea însemna că unele restricții vor rămâne în vigoare o vreme. Dar aceste măsuri trebuie să fie cuplate cu o abordare internațională.

„Am tot vorbit despre globalizare de multă vreme, în comerț, finanțe, turism. Această pandemie – asemenea schimbărilor climatice – pare un test. Și ne cere să acționăm ca o comunitate globală”, spune Ana García, profesor de medicină preventivă și sănătate publică la Universitatea din Valencia, Spania.

Despre acest lucru au vorbit și liderii internaționali, dar experții spun că după discursuri nu au existat și măsuri.

Recent, experții au fost divizați de interdicțiile de călătorie impuse țărilor din sudul Africii după ce autoritățile din Africa de Sud au depistat varianta Omicron.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa s-a plâns că aceste interdicții sunt „nejustificate”, iar măsurile au fost criticate de OMS și ONU.

„Este foarte îngrijorător pentru mine că aceste țări sunt acum penalizate de alții pentru că au făcut ce a trebuit”, a spus directorul OMS Adhanom Ghebreyesus.

Unii experți sunt de acord.

„Există un risc real ca ceea ce facem acum să îi descurajeze să mai anunțe viitoarea variantă”, spune Taylor. „Pentru că va exista o variantă viitoare”, explică ea.

Oamenii de știință cer acum țărilor să coopereze, nu să meargă pe cont propriu, iar acest apel a fost preluat și de OMS, care a cerut un tratat global necesar pentru evitarea, în viitor, a greșelilor făcute acum.

„Omicron demonstrează de ce are nevoie lumea de un nou acord pe tema pandemiilor. Sistemul nostru actual descurajează țările care îi alertează pe ceilalți cu privire la pericolele ce vor ajunge în mod inevitabil la ei”, a spus Tedros.

„Pandemia este o criză a solidarității”, a adăugat directorul OMS.

Este posibil ca apelul să nu aibă prea curând un răspuns pozitiv. Mai mulți oameni de știință au făcut o paralelă cu lupta pentru reducerea efectelor încălzirii globale – un efort care este îngreunat de interesele divergente ale țărilor.

Dar este totuși o propunere pe care mulți și-o doresc realizată. „Un fel de acord cu constrângeri legale pe care țările l-ar putea semna ne-ar putea oferi un plan global coordonat, de care avem nevoie”, spune Taylor.

„Nu vom reuși niciodată să fim altruiști. Dar deoarece o nouă epidemie izbucnită într-o țară poate amenința întreaga lume, atunci putem arăta de ce este nevoie să rezolvăm lucrurile într-un mod coordonat”, adaugă ea.

Citeşte şi:

Deja am căzut în capcană ca proștii. Despre conflictul profesori-părinți pe testele anti-COVID

„Babardeală cu bucluc” al lui Radu Jude, în topul New York Times cu cele mai bune filme ale anului 2021

Ministrul Roman, despre lucrarea de negăsit din CV-ul său, la B1 TV: „N-am ajuns ministru la beletristică. E un avantaj că nu am legătură cu domeniul”

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Conversație tulburătoare între o doctoriță din Sibiu și fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimțită ordinară, eu i-am dat boală la taică-tău?”. Reacția spitalului
Observatornews.ro
Conversație tulburătoare între o doctoriță din Sibiu și fiica unui pacient: „Ce vrei tu, nesimțită ordinară, eu i-am dat boală la taică-tău?”. Reacția spitalului
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini cu prăbușirea celui mai nou avion US Navy, un aparat de război de 100.000.000 de dolari, în timpul aterizării pe un portavion |VIDEO
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer