De Adrian Ilie,

MAE precizează că nu este prima dată când țara noastră preia migranți din Italia și Malta. Anterior, autoritățile române și-au dat acordul pentru a prelua 15 persoane, dintre care 11 au ajuns deja în România.

MAE transmite că, în lipsa unui acord de revizuire a Regulamentului Dublin, cel care reglementează problema migrației ilegale la nivelul UE, România preferă să ia parte la aranjamentele temporare, un instrument menit să simplifice coordonarea între statele Uniunii Europene.

”Acesta a avut la bază respectarea principiului solidarității, prin participarea la mecanismul de împărțire a responsabilității, pe bază de voluntariat, ținând cont de realitățile din fiecare Stat Membru și a capabilităților de care acesta dispune pentru a-și asuma preluarea unor persoane aflate în nevoie de protecție internațională, deseori vulnerabile”, se arată într-un comunicat al MAE.

Potrivit datelor oferite de Ministerul de Externe, România a dat curs la trei cereri de preluare a unor migranți. ”Două din Italia, pentru un număr de 10 persoane și una din Malta, pentru un număr de 5 persoane aflate în nevoie de protecție, care s-au finalizat cu sosirea, până în prezent, pe teritoriul României a unui număr de 11 persoane”, precizează sursa citată.

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului
Recomandări

CTP a interpretat declarația Gabrielei Firea cu privire la tăierea banilor pentru Catedrala Mântuirii Neamului

De asemenea, ministerul confirmă intenția de a prelua un nou lot de migranți, provenit de pe nava ”Open Arms”, deținută de un ONG spaniol.

”În privința ultimelor evoluții din Marea Mediterană, România a fost contactată recent de Comisia Europeană, care coordonează eforturile de identificare a unor soluții pentru salvarea vieților migranților. Autoritățile române au decis să raspundă favorabil, alături de mai multe State Membre, privind posibilitatea de a prelua un număr limitat de migranți, care să fie relocați (în cazul nostru este vorba de 10 persoane din Malta)”, precizează MAE precizând că răspunsul autorităților de la București ”nu pune în niciun fel presiune” pe sistemul românesc de azil.

Şase ţări din Uniunea Europeană, printre care și România, sunt dispuse să primească o parte din cei 147 de migranţi îmbarcaţi pe nava umanitară a organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, a anunțat joi premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie
Recomandări

Cum a aranjat primăria lui Firea licitația celor 100 de tramvaie

Nava se află în prezent în faţa insulei italiene Lampedusa, într-un moment în care autoritatea ministrului de interne italian Matteo Salvini, care adoptă o poziţie dură faţă de migranţi, este afectată.

„Franţa, Germania, România, Portugalia, Spania şi Luxemburg tocmai mi-au indicat că sunt dispuse să primească migranţi”, a anunţat joi premierul italian Giuseppe Conte într-o scrisoare deschisă adresată lui Salvini. „Încă o dată, omologii mei europeni îmi întind mâna”, şi-a exprimat satisfacţia Conte, criticându-l foarte dur cu privire la acest dosar pe Salvini căruia îi ceruse demisia joia trecută.

Foto: EPA

Citeşte şi:

Nava cu refugiații pe care România era dispusă să-i primească rămâne blocată în Mediterana

Premierul Italiei: România și alte 5 țări sunt dispuse să primească migranții blocați pe o navă în Mediterană

O instanță italiană ridică interdicția impusă de Salvini navelor care aduc migranți din Mediterana

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri