În 8 aprilie, judecătoarea din Dâmboviţa, Elena Turcu, preşedinte al Secţiei penale a Tribunalului, a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce a fost judecată pentru conducerea unui autoturism sub influenţa alcoolului.
În acest dosar, nu a fost stabilită exact alcoolemia, astfel că magistraţii supremi au apreciat că fapta judecătoarei nu este prevazută de legea penală. Din acest motiv, CSM a decis astăzi repunerea în funcţie a magistratei şi recunoaşterea vechimii acesteia pe perioada suspendării, respectiv 8 iulie 2010-19 aprilie 2011.
Judecătoarea a făcut, în decembrie 2008, cerere de pensionare, iar CSM, constatând că aceasta îndeplineşte condiţiile de pensionare, i-a înaintat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să semneze decretul care ar fi făcut efectivă ieşirea din magistratură a Elenei Turcu. Preşedintele Băsescu a refuzat să îi permită acesteia să se pensioneze pe motiv că nu îndeplineşte condiţiile de pensionare. Pe tot parcursul procesului, Turcu a fost doar suspendată din funcţie, putând acum, după achitarea definitivă pronunţată, să revină în sala de şedinţă printr-o simplă formalitate. Mai mult, după ce a fost achitată, judecătoarea Elena Turcu are de luat bani de la stat. Mai exact 150.000 de lei adică salariile din perioada în care, pentru că era judecată, nu a mers la serviciu. În plus, se va întoarce în sala de judecată ca magistrat. În iulie 2010 femeia a fost trimisă în faţa instanţei. De atunci nu a mai lucrat nicio zi, pentru că a fost suspendată de CSM.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro