In tara noastra nu s-a vorbit despre fenomen
Revenind pe plaiuri mioritice, la noi nu s-au facut asemenea studii si nu s-a scos un cuvintel despre legatura dintre alimentele de pe piata romaneasca si aflatoxine. Singurele date despre noi insine ne pot da occidentalii, care spun ca cel putin jumatate din hrana pe care o punem zilnic pe masa contine substante cancerigene de tip aflatoxina.
Cei mai afectati sunt batranii, copiii si gravidele
in primul rand trebuie spus ca limitele de la care micotoxinele devin periculoase sunt de ordinul microgramelor sau nanogramelor pe kilogram corp pe zi (miime de gram sau zecime de miime de gram – n.r.), in functie de tipul toxinei. Daca organismul uman primeste mai mult decat atat, ceea ce la noi se intampla zilnic, micotoxinele ataca materialul genetic, facand posibila aparitia cancerului, in special la ficat. De asemenea poate determina aparitia malformatiilor la nou-nascuti. Cei mai afectati sunt batranii, copiii, femeile insarcinate si persoanele bolnave. „Datele sunt corecte, dar nu este adevarat ca in Romania nu exista o preocupare in acest sens. Exista o legislatie adaptata la cerintele europene in domeniu si institutii abilitate care se ocupa de securitatea alimentara. E adevarat insa ca pentru aplicarea masurilor legale va mai trece un timp, din lipsa de bani si infrastructura”, ne-a declarat Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului pentru Cercetari Alimentare si membru al Comisiei Nationale pentru Securitate Biologica.