Doctorul Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș”, explică pentru Libertatea că Deltacron nu este un caz unic în perioada pandemiei și că au existat adesea variante locale ale coronavirusului care nu s-au răspândit la nivel global.
Au fost astfel de situații de-a lungul pandemiei, iar până acum n-a fost o variantă hibrid care să dea modificări importante și care să vină cu multe cazuri și în altă regiune.
Medicul Adrian Marinescu:
Dr. Adrian Marinescu spune că noua tulpină hibrid nu ar trebui să trezească momentan îngrijorări, însă trebuie urmărită de specialiști:
„Nu e ceva diferit pentru că întotdeauna o variantă virală nouă poate să vină cu niște modificări care să țină de o anumită populație, dintr-o anumită regiune. Din fericire, nu s-a întâmplat ca o variantă care a fost diferită, prin mutații care țineau de o anumită regiune – cum e acum cea legată de Cipru –, să aibă un impact important”, explică doctorul infecționist.
Deltacron are semnături genetice asemănătoare cu Omicron în genomuri Delta, explică specialiștii.
„Până la urmă, nu contează dacă există cazuri izolate, ci e important dacă acea variantă se transmite foarte ușor și ajunge predominantă la nivelul unei regiuni extinse sau ajunge pe tot mapamondul, cum s-a întâmplat cu fiecare dintre variantele noi. Deocamdată e doar o ipoteză de lucru și o perioadă în care Cipru urmărește ce se întâmplă cu acele cazuri”, mai spune medicul Marinescu.
Un lucru comun în cazul coronavirusurilor
În decembrie 2021, directorul medical al companiei Moderna, Paul Burton, a declarat în Camera Comunelor din Marea Britanie că existența simultană a Delta și Omicron va crește riscul de a apărea o nouă variantă prin combinarea celor două, arată Forbes.
Așa cum arăta The New York Times în februarie 2021, astfel de combinări ale tulpinilor reprezintă un lucru comun în cazul coronavirusurilor. Mai multe studii au arătat că recombinarea poate duce la „modificări periculoase” ale virusului, însă acest lucru îi și poate ajuta pe cercetători să dezvolte medicamente care să trateze boala.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro