Radu Țincu spune că, după rapel, reacțiile adverse sunt mai puțin „furtunoase”, pentru că organismul are deja o imunitate împotriva coronavirusului.
„În momentul în care vine a doua doză de rapel deja avem o imunitate a acestui virus și este evident că reacțiile sunt puțin mai «furtunoase», pentru că anticorpii pe care deja îi avem creați încep să reacționeze împotriva acestui rapel”, a spus Radu Țincu.
Reacțiile sunt similare cu infecția virală, precum febra, frisoane, dureri musculare, cefalee și adenopatia. Organismul nu știe că în interiorul său nu este virusul, ci acea proteină, așa că el crede că cineva l-a invadat. Adenopatia este acea santinelă care păzește ca proteina respectivă să nu se deplaseze la distanță. Este o reacție a ganglionilor, reactivă, la inocularea acestei proteine”, a explicat Radu Țincu.
Medicul ATI de la Spitalul Clinic de Urgență a precizat ce trebuie să facă persoanele care se confruntă cu reacții adverse după vaccinare.
„În primul rând, trebuie să le comunice, prin medicul de familie sau prin platforma respectivă, care permite introducerea reacțiilor adverse. Pentru acest tip de reacție inflamatorie analgezicele și antiinflamatoarele vor reduce acest tip de reacție. Este o reacție firească”, a menționat Radu Țincu.
Radu Țincu spune că pragul atins joi, acela al numărului persoanelor vaccinate care l-a depășit pe cel al persoanelor infectate cu COVID-19 este unul psihologic
„Am atins un prag, acela al numărului de vaccinați care a depășit numărul de infectați. Un element important psihologic, dar este și un element care ne arată că totuși nu s-au înregistrat efecte adverse majore, considerând că la nivel mondial s-au vaccinat milioane de oameni”, a precizat Radu Țincu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro