Mergi direct la conținut »
Migranții nemulțumiți de acordul dintre UE-Turcia. Au cerut justiției europene anularea acestuia
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Migranții nemulțumiți de acordul dintre UE-Turcia. Au cerut justiției europene anularea acestuia

Migranții nemulțumiți de acordul dintre UE-Turcia. Au cerut justiției europene anularea acestuia

Acordul încheiat între UE și Turcia se pare că îi supără pe migranți. În acest sens, un pakistanez li un afgan au depus în luna aprilie la Curtea de Justiție a Uniunii Europene două recursuri în vederea anulării acestuia, potrivit unei surse judiciare. Cei doi migranți care 'trăiesc în prezent în tabere de refugiați din Grecia', au depus fiecare un recurs în anulare pe 22 aprilie 2016. 'Este o premieră', a precizat sursa citată, însă reclamanții se vor lovi probabil de o 'problemă de admisibilitate'. Motivațiile juridice nu au fost făcute publice, informează Agerpres.

Acordul UE-Turcia, având drept scop oprirea fluxului de imigranți spre blocul comunitar, prevede retrimiterea în Turcia a oricărui migrant sosit în Grecia începând cu 20 martie și care nu a prezentat cerere de azil sau a cărui cerere a fost respinsă.

În schimb, UE a promis Ankarei un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro și s-a angajat ca, în schimbul fiecărui migrant sirian retrimis pe teritoriul turc, să reinstaleze un solicitant de azil într-o țară membră, în limita a 72.000 de locuri.

Mai mult, pe 2 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere depusă de un ONG pentru apărarea drepturilor refugiaților care a încercat să blocheze prima măsură făcută publică de retrimitere în Turcia a unui sirian, a cărui cerere de azil a fost respinsă în Grecia, în baza acordului UE-Ankara.

Close
Închide
  Close