Ministrul Anca Boagiu crede că Norvegia este membră UE

27 ianuarie 2011 07:22

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a menţionat, miercuri, Norvegia ca fiind unul dintre statele membre ale Uniunii Europene unde este obligatorie utilizarea anvelopelor de iarnă în sezonul rece, pe drumurile publice, statul scandinav nefiind însă membru al UE, informează Agerpres.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă simplă care obligă posesorii de autoturisme să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă în anotimpul rece, începând cu luna noiembrie 2011. În context, ministrul Anca Boagiu a menţionat că şi alte state membre ale Uniunii Europene au transpus în legislaţia naţională o directivă europeană în forma în care a reglementat şi România.

„Această prevedere nu este specifică României, forma în care am promovat-o noi în România este o obligativitate parţială, este aplicată şi în alte state membre precum Germania, Austria, Slovacia, Cehia, Italia, Norvegia, Ungaria, Franţa şi Spania”, a enumerat fostul ministru al Integrării Europene.

Deşi nu este membru al Uniunii Europene, Regatul Norvegiei aparţine totuşi Spaţiului Economic European şi zonei de liberă circulaţie Schengen.

Fără să specifice dacă e vorba tot de state membre UE, Anca Boagiu a menţionat că alte ţări au adoptat reglementări mai severe în domeniul transporturilor, printre acestea aflându-se Bosnia-Herţegovina, care nu aparţine spaţiului comunitar. „În forme mult mai restrictive şi mult mai severe, aş spune, obligativitatea se regăseşte şi în legislaţia din Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bosnia-Herţegovina, Slovenia”, a spus Boagiu.

Cu ceva timp în urmă, actualul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a inclus, de asemenea, eronat Norvegia printre statele membre ale Uniunii Europene. Aflată la o emisiune a postului Realitatea TV, Udrea, pe atunci consilier la Administraţia Prezidenţială, a mai lăsat să se înţeleagă că Norvegia ar fi republică. Recent, şi premierul Emil Boc a avut probleme cu Norvegia. Şi el a enumerat regatul scandinav printre membrele UE, dar s-a corectat imediat, arătând că Norvegia este ţară membră Schengen.

Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro