UPDATE ora 13.00 – Ministrul de Interne, Carmen Dan, încearcă, alături de specialiști și de secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, să convingă un sătean care are o casă în zona unde există riscul ruperii digului de la Căpeni, din județul Covasna, din cauza inundațiilor puternice, de necesitatea evacuării zonei.
Specialiștii explică faptul că de atâtea ore digurile sunt sub presiunea apei.
“Apa trece pe sub dig și sapă în partea solidă a acestuia. Se erodează, avem câteva grifoane care sunt tulburi și sapă în partea ascunsă a digului. Există pericolul să fie o cavernă în interiorul digului, pe care nu o vedem. La un moment dat, o să vedem cum se lichefiază digul, adică pur și simplu pleacă și toată apa se redirecționează pe aici”, a explicat specialistul.
Un sătean a spus că de atâția ani nu s-a întâmplat nimic cu acest dig.
“Asta e a douăsprezecea inundație pe care am prins-o și nu s-a întâmplat nimic cu digul”, a afirmat localnicul.
Ministrul de Interne i-a răspuns acestuia încercând să-l convingă de necesitatea evacuării oamenilor din zona cu risc major de inundații, că nu trebuie să evalueze situația actuală comparând cu ceea ce a fost în urmă cu mai mulți ani.
“De ce analizați situația cu ce s-a întâmplat acum câțiva ani? Nu mai comparați cu ce a fost înainte! Poate atunci era corpul digului mult mai solid, nu erau două cursuri de apă la confluență etc. Sunt informații pe care specialiștii trebuie să ni le dea, iar daca ei spun că e un pericol foarte mare, iar dacă Oltul trece prin breșa aceea către sat, dumneavoastră, care sunteți în calea apelor, ce credeți că o să se întâmple?”, a spus Carmen Dan.
La rândul său, Raed Arafat l-a întrebat pe localnic ce face dacă vine apa? Acesta a răspuns prompt: “Luăm geanta și am plecat”.
Arafat a spus că cei expuși la risc trebuie să înțeleagă că nimeni nu vrea decât ca oamenii să fie puși în siguranță și i-a asigurat că vor fi soluții și pentru animalele localnicilor, și pentru paza bunurilor lor.
La această oră, ministrul de Interne, Carmen Dan, și secretarul de stat Raed Arafat merg spre cartierul Galați, din municipiul Făgăraș, județul Brașov, unde sunt afectate 12 gospodării: 6 la intrarea dinspre Satul Șona și 6 în stânga podului peste Râul Olt.
UPDATE ora 12:25. Jandarmii sunt pregătiți și pentru o evacuare forțată a localnicilor din județul Covasna, unde există riscul ruperii digului de apărare a localității Căpeni. Ministrul de Interne, Carmen Dan, se află în zona calamitată și a declarat că principala problemă cu care se confruntă forțele de intervenție o reprezintă conștientizarea oamenilor că se află într-o zonă de risc.
„Situația a fost mult mai critică azi noapte, însă pericolul încă există. Cea mai mare problemă cu care s-au confruntat jandarmii nu a fost aceea în gestionarea situației în sine, ci constientizarea populatiei că este într-o zonă de risc. La acest moment, digul este instabil. Vom merge în acea zonă expusă și vom vorbi cu oamenii, pe care să îi facem să înțeleagă că trebuie să plece din acea zonă”, a declarat Carmen Dan.
Ministrul de Interne a spus că ordinul de evacuare presupune inclusiv evacuzarea în orice condiții, inclusiv evacuarea forțată.
„Toată noaptea forțele ministerului au patrulat pe străzi încercând să conștientizeze cetățenii care au fost în pericol noaptea trecută. Pentru noi, asta e principala îngrijorare. Mergem până la capăt și facem tot ce este posibil”, a menționat ministrul.
Întrebată ce înseamnă că se va merge până la capăt, Carmen Dan a spus că este vorba despre evacuarea forțată a oamenilor, ea menționând că această decizie trebuie luată exclusiv de către primarul localității și de către prefectul județului Covasna, în cadrul Comisiilor locale și județene pentru situații de urgență.
Ministrul de Interne a mai spus că este important ca oamenii să înțeleagă că este un risc major.
„Dacă situația o va impune, această evacuare poate fi, cu atenționare pentru o perioadă de timp, forțată. Decizia trebuie să o ia primarul și prefectul. Ne pregătim pentru încă o perioadă în care se anunță ploi, posibil însemnate cantitativ, care vor dura până duminică seară. Intrăm, deci, în altă zonă de risc ridicat”, a spus ministrul de Interne.
Ea a adăugat că există case, mai ales în Augustin, județul Brașov, aflate în zone inundabile, unde acumularea de apă este impresionantă.
„Pentru noi, cel mai important este să salvăm vieți”, a conchis ministrul de Interne.
La rândul său, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, care o însoțește pe Carmen Dan, a precizat că o evacuare forțată „s-a mai practicat o dată în România în zona Prutului, când jandarmii i-au luat pe oameni și i-au dus la locul de evacuare”. Arafat a precizat că în cazul unei asemenea evacuări, jandarmii vor rămâne în zonă și vor păzi toate bunurile oamenilor.
După realizarea acestei evaluări, ministrul Carmen Dan va discuta cu autoritățile locale și reprezentanții structurilor MAI aflați în teren, pentru găsirea celor mai adecvate soluții pentru protejarea vieții oamenilor și a bunurilor acestora.
„În momentul de faţă, pompieri, jandarmi şi poliţişti, împreună cu voluntari de la faţa locului, acţionează pentru întărirea, cu saci de nisip, a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în comuna Baraolt, sat Căpeni”, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Deocamdată, digul de la Căpeni a rezistat orelor critice, dar alerta se menține în zonă. Aseară, sute de persoane au fost evacuate în Covasna, din cauza acestui dig.
Şi ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a ajuns în noaptea de miercuri spre joi, 14/15 martie, în localitatea Căpeni, unde există riscul producerii de inundaţii pe fondul unei viituri, şi a încercat să-i convingă pe localnicii din zonă să evacueze locuinţele.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat că situaţia este monitorizată în permanenţă şi au fost mobilizate forţe importante de intervenţie atât din cadrul instituţiei, al pompierilor voluntari, Jandarmeriei şi Poliţiei, cât şi al ISU Mureş şi ISU Bacău, care au venit cu microbuze şi autocamioane pentru a ajuta la acţiunile de evacuare.
Primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, localitate de care aparţine satul Căpeni, a declarat, pentru Agerpres, că o parte dintre localnici refuză să îşi părăsească locuinţele şi şi-au asumat prin semnătură această decizie.
El a mai spus că, dacă digul se va sparge, autorităţile vor recurge la evacuare forţată, persoanele respective urmând să fie găzduite provizoriu în incinta sălii de sport din localitate.
Trei drumuri sunt deja închise, din cauza inundațiilor, în județul Covasna. Ce zone trebuie ocolite
Aproape 900 de oi sunt izolate, din cauza inundațiilor, în Mândra, județul Brașov. Pompierii le salvează mioarele cu bărcile pneumatice.
FOTO: Antena 3; M.A.I.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro