UPDATE ora 12.30 Ministrul de Finanțe, Ionul Mișa a declarat în cadrul audierii din comisiei că Declarația 600 nu este nou apărută, ci din anul 2012, iar de atunci se depune în fiecare an, având ca termen 21 ianuarie.
”Față de anul anterior, apar noi categorii care depun această declarație, iar organul fiscal transmite decizii de impunere cu 4 rate egale, cu umele de plată, conform acestei declarații”, a spus ministrul, precizând că ”s-a realizat un transfer de la CASS și CAS, către ANAF, a modului în care trebuie gestionate declarate și impuse toate aceste contribuții, astfel încât fiecare din cei care realizează venituri să fie asigurați în sistemul public de pensii și de sănătate.”.
”Acesta este motivul introducerii acestei declarații, și urmărește modul în care se declară contribuțiile pentru pensii și sănătate. Noutatea este, în cazul persoanelor care au venituri din drepturi de autor, și care în anii anteriori aveau o reținere la sursă, angajatorul le reținea la venitul realizat, CASS și CAS, și făcea și această plată, în numele persoanei. În 2017, aceste persoane, trebuie să declare ele, să depună această declarație, urmând ca organul fiscal să stabilească în 4 rate egale, sumele respective, pentru a beneficia de asigurări”, a mai spus Mișa.
Ministrul a mai spus că se ia în calcul regularizarea contribuțiilor, în cazul în care pe parcursul anului persoana nu mai primește sumele declarate deja. Ministrul s-a referit și la cei care au depus deja această Declarație 600.
”Analizăm prevederi tranzitorii, să vedem care este cea mai bună formulă pentru contribuabili. O să purtăm o discuție, principial, pentru cei care au depus, pentru a nuse mai deplasa la ANAF, și ne vom raporta la acea declarație”, a mai declarat ministrul.
Comisia economică, industrii și servicii a anunțat, vineri, convocarea unei ședințe de urgență, marțea viitoare, pentru a se discuta ”impactul asupra mediului de afaceri a măsurilor introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 116 din 28 decembrie 2017 privind unele măsuri bugetare şi pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și prin Ordinul ANAF nr. 4140 din 27 decembrie 2017 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice”.
La ședința comisiei economice din Senat vor participa ministrul Ionuț Mișa, președintele ANAF, Mirela Călugăreanu precum și reprezentanți ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, și ai Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România.
Tudose, despre Declarația 600: Recunosc că m-a luat şi pe mine prin surprindere!
Fostul prim-ministru Mihai Tudose a declarat luni, la sediul PSD, că l-au luat prin surprindere prevederile referitoare la Declaraţia 600 şi că îşi doreşte o soluţionare a acestei chestiuni.
„Recunosc că m-a luat şi pe mine prin surprindere şi, după cum foarte bine ştiţi, m-am exprimat public acum două săptămâni, când am cerut şi eu ANAF să facă ceva în sensul acesta, să găsească o soluţie, să nu blocăm toată ţara la ghişeu”, a precizat el.
Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, înainte de ședința Comitetului Executiv Național, că a discutat cu cei din Guvern, care urmează să adopte, în prima sa şedinţă, care va avea loc pe 31 ianuarie, o ordonanţă privind amânarea termenului de depunere a Declaraţiei 600, pentru a le da posibilitatea ca în perioada imediat următoare să meargă până la eliminarea ei.
Declarația 600 ar putea să fie vizată de mai multe modificări pentru a fi eliminate dificultățile din prezent. Noul termen de depunere ar urma să fie 31 martie, iar plafonul ar putea să fie ridicat.
Citește și: REPORTAJ: Îi știau viciul, dar n-au reușit să-l scoată din ghearele morții la plic. Elevul mort din cauza etnobotanicelor visa să lucreze în Armată