Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Miracolul Zack! El e actorul cu sindrom Down care ar putea câștiga Oscarul pentru The Peanut Butter Falcon

Miracolul Zack! El e actorul cu sindrom Down care ar putea câștiga Oscarul pentru The Peanut Butter Falcon

De Mihai Toma,

Necunoscutul actor german Zack Gottsagen, 34 de ani, și-a făcut debutul pe marile ecrane, alături de Shia LaBeouf și Dakota Johnson, în “The Peanut Butter Falcon” (n.r. – Șoimul cu unt de arahide). Spre deosebire de orice altă persoană care a jucat vreodată un rol principal într-un film de la Hollywood, Gottsagen are sindromul Down.

În această producție, Gottsagen interpretează chiar rolul unui tânăr cu sindromul Down care visează să devină luptător profesionist.

Încă de la trei ani, el a jucat în piese de teatru de amatori. “Mi-am dorit întotdeauna să fac actorie pentru a-mi exprima sentimentele și pentru a le arăta oamenilor abilitățile mele”, a spus Zack într-un interviu recent pentru The Guardian.

A fost prima persoană cu sindrom Down care a absolvit Școala de Arte Dreyfoos, ca maestru de teatru, în 2004.

Lupta pentru rol

Remarcat de regizorii Tyler Nilson și Mike Schwartz într-o tabără de filmare din California pentru actori cu sau fără dizabilități, cei doi au decis să facă un scenariu special pentru Gottsagen. Inițial, casele de producție au respins proiectul când au aflat că rolul principal va fi jucat de un actor cu sindrom Down.

  • Unele companii credeau că un actor cu sindrom Down în film nu l-ar face comercial, oamenii nu ar veni în cinematografe, iar serviciile de streaming nu l-ar ridica pe platformele lor.
  • Unele firme au oferit chiar mai mulți bani pentru a-l înlocui pe Zack cu un actor care nu are dizabilități, dar creatorii “The Peanut Butter Falcon” au refuzat și au fost hotărâți să-l filmeze chiar dacă costă 200.000.000 $ sau 2.000.000 $.
Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina
Recomandări

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina

Au realizat filmul în doar 6 săptămâni. În august, a fost difuzat, în premieră, în State și până acum a produs peste 20.000.000 $

Filmul a câștigat deja mai multe premii la numeroase festivaluri, iar site-uri de specialitate afirmă că producția are șanse la un Oscar

Oscar iubește filmele despre persoane cu dizabilități, mai puțin actorii cu handicap

Mick Schwartz:

Doar doi actori cu dizabilități, premiați

În istoria lor de peste 90 de ani, Academiei nu a premiat decât doi actori cu dizabilități:

  • 1947, Harold Russell a câștigat statueta pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru ”The Best Years of Our Lives” (care a primit trofeul și pentru cea mai bună imagine); ”Russell a jucat un veteran care și-a pierdut ambele mâini în război. Însuși Russell și-a pierdut ambele mâini în perioada în care era armată.
  • 1987, Marlee Matlin, actriță surdă, a câștigat premiul de cea mai bună actriță pentru „Children of a Less God”.
Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Zack l-a determinat pe Shia LaBoeuf să renunțe la alcool

Shia LaBeouf, 33 de ani, a declarat recent, într-un interviu pentru Channel 4, din Marea Britanie, că Gottsagen l-a salvat după un șir de incidente jenante care au culminat cu arestarea sa în iulie 2017, în Georgia, din cauza unei beții publice și a faptului că a obstrucționat forțele de ordine. În plus, înregistrări publicate de TMZ au arătat tirada rasistă a actorului la adresa unui ofițer de poliție de culoare.

Eliberat a doua zi după arestare, LaBeouf a revenit pe platou și a mărturisit că Gottsagen i-a pus mâna pe umăr și i-a spus să încerce să nu mai bea pe timpul filmărilor: “Acest gest simplu, brutal de onest, a însemnat o adevărată răscruce în viața mea. Zack și acest film m-au salvat, au schimbat cursul vieții mele!”. LaBeouf nu a mai băut deloc de atunci!

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

LaBeouf fusese arestat în Georgia, sub acuzația de conduită dezordonată, obstrucție și băutură publică – un incident care a provocat o supărare ulterioară a lui Zack.

Sunt dezamăgit de tine. Ai o singură șansă de a-și dovedi ție însuși că ești puternic: niciodată, niciodată, dar niciodată să nu mai faci acest fel de lucruri”

Zack Gottsagen, către Shia:

Model și speaker motivațional, Zack locuiește în Florida și lucrează la Alco Movie Theater. Talentul, pasiunea, motivația și perseverența au fost impulsul pentru Zack pentru a-și construi cariera: “Talent… asta este tot ce am!”.

Ador dansul, bowling-ul, înotul, baschetul, vizionarea luptelor, mersul la filme și la emisiuni, reunirile  cu prietenii și să fiu cu câinii mei. Îmi place, de asemenea, să iau cursuri de dans, să ascult rap și să lucrez la sală.

Zack Gottsagen:Close
Închide
  Close