Mergi direct la conținut »
Momentul simbolic al preluării președinției Consiliului UE. Europarlamentarul Luca Niculescu a primit steagul UE, după o plimbare de o zi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Momentul simbolic al preluării președinției Consiliului UE. Ambasadorul Luca Niculescu a primit steagul UE, după o plimbare de o zi

De Mihai Niculescu, . Ultimul update Marți, 01 ianuarie 2019, 19:48

România a preluat oficial președinția Consiliului UE, iar momentul a fost marcat simbolic printr-o întâlnire între ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, și ambasadorul austriac, Michael Linhart. Acesta din urmă a predat românului ștafeta, pentru șase luni, cât România va conduce Consiliul UE. Evenimentul fost unul extrem de cordial și a durat o zi, timp în care cei doi diplomați s-au plimbat prin Paris. Luca Niculescu i-a vorbit despre istoria și personalitățile românești, despre mulți dintre artiștii și compatrioții care au trăit acolo, iar la final, Michael Linhart i-a dăruit ambasadorului român drapelul Uniunii Europene.

Ad placeholder

Experiențele au fost dezvăluite de Luca Niculescu pe contul său de Facebook.

La Paris, am preluat simbolic ștafeta președinției Consiliului UE de la colegul austriac Michael Linhart. Și am făcut-o printr-o plimbare prin oras în care fiecare dintre noi l-a făcut să descopere câte ceva pe celălalt. Astfel, grație lui Michael, am revăzut minunata expoziție Klimt și Hundertwasser de la Atelier des Lumieres, am trecut pe strada Mozart și am cumpărat o baghetă de unde altundeva decât de la «Bagheta lui Mozart», o brutărie excelentă, am mers la casa lui Tristan Tzara din Montmartre, proiectată special pentru el de un celebru arhitect austriac, Adolf Loos. L-am condus apoi pe Michael în expoziția numeroșilor artiști români de la Centrul Pompidou, i-am vorbit despre prietenia dintre Matisse și Pallady, despre Gherasim Luca și Victor Brauner, dar și despre contemporanii Ghenie, Cantor, Savu și Mureșan, ne-am oprit la atelierul lui Brâncuși și, trecând pe bulevardul Tour-Maubourg, i-am arătat locul în care s-a născut Anna Brâncoveanu de Noailles, prima femeie care a fost Comandor al Legiunii de Onoare. În plimbarea noastră europeană am trecut și prin fața teatrului Odeon, Theatre de lEurope, și am băut o cafea la «Comptoir de lEurope» amintindu-ne de ceea ce spunea George Steiner : «dacă trasăm o hartă a cafenelelor, vom obține unul dintre jaloanele esențiale ale noțiunii de Europa ». Am mers pe jos, (dar și pe trotinetă!), am vorbit mult despre Europa, despre ce s-a realizat în timpul președinției austriece și despre provocările care ne așteaptă pe noi în 2019. Începută la ambasada Austriei, plimbarea noastră s-a terminat seara la ambasada României, după ore de discuții în care am împărtășit idei și experiențe, ne-am povestit despre austriecii și românii din Paris și, mai ales, am învățat să ne cunoaștem mai bine”.

Ad placeholder


Citește și: VIDEO | Robert Zicman, copilul genial al României, construieşte un radio în 90 de secunde. Tocmai a împlinit 7 ani!


 

După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
PARTENERI - GSP.RO
După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close