De mai bine de 25 ani, o româncă face furori peste hotare, dar acasă doar iubitorii muzicii clasice o cunosc. Considerată una dintre cele mai importante artiste ale scenei lirice mondiale, Nelly Miricioiu (57 de ani), care locuieşte acum la Londra, s-a destăinuit pentru Libertatea.
A părăsit România în 1981, pentru că, spune ea, viaţa îi devenise un coşmar. “Am plecat pentru un spectacol în Filipine, la Manila. Nici prin minte nu mi-a trecut că voi lua decizia de a rămâne acolo. După concert, am fost invitată la palatul Imeldei Marcos (n.r. – văduva fostului preşedinte al statului Filipine). Ne-am împrietenit foarte repede şi când m-am trezit în ziua următoare, m-am întrebat: «Oare nu am minte, să mă întorc la calvarul meu!?» Imediat mi-am sunat părinţii să le spun că nu mai vin acasă”, îşi începe povestea cântăreaţa. “Eram singura persoană din Europa care a rămas în Filipine, aşa că eram primită peste tot ca o prinţesă. Învăţasem melodii filipineze şi oriunde mă duceam sfârşeam prin a cânta”, continuă ea.
A urcat pe scene din Africa, Asia, Europa şi cele două Americi
Câteva luni mai târziu, moldoveanca născută în Adjud se muta în Anglia, la Londra. În acelaşi an, Nelly Miricioiu îşi începea cariera internaţională interpretând, la Opera din Scoţia, rolul Violettei din La Traviata. Au urmat apariţii la Opera Regală din Londra, la Scala din Milano, apoi melomanii din oraşe ca Amsterdam, Bruxelles, Roma, Hamburg, München, Viena, Salzburg, Paris sau Barcelona au admirat vocea şi talentul româncei. După câteva apariţii peste Ocean, în Washington, Philadelphia, Dallas şi San Francisco, a venit, în 1989, marea provocare: a apărut pe scena Metropolitan din New York, cea mai mare operă din lume. Reprezentaţiile moldovencei au încântat apoi şi spectatorii din Africa de Sud, pe cei ai “Teatro Colón” din Buenos Aires, pe cei din Hong Kong şi din Japonia.
În 1996, românca a obţinut un succes fulminant la Covent Garden din Londra, după ce i-a fost încredinţată produc- ţia pe care regizorul Franco Zeffirelli o făcuse, în 1964, special pentru celebra Maria Callas. Este vorba de cea mai reuşită punere în scenă a operei Tosca, de Puccini.
De-a lungul carierei, a evoluat alături de Domingo, Kraus, Carerras, Cappuccili, practic toţi interpreţii faimoşi, mai puţin Pavarotti. Dar cum a ajuns o româncă să aibă un asemenea succes? Criticii o apreciază pentru că poate interpreta orice rol şi abordează orice repertoriu. Nelly Miricioiu dezvăluie cum reuşeşte: “Toţi avem o multitudine de personaje în noi înşine. Secretul e să putem să ne canalizăm pe unda care ne e necesară. În plus, citesc mult, ca să înţeleg timpul istoric şi psihologia personajului, pentru că majoritatea eroilor pe care i-am interpretat au existat în realitate”.
Decorată de Regele Mihai
De-a lungul carierei sale, Nelly Miricioiu a fost decorată de Regele Mihai cu “Crucea Casei Regale a Românei”, a fost făcută de statul român “Comandor” cu “Meritul Cultural”, iar pe plan extern a fost aleasă “Cea mai admirată femeie a anului în 1993” în SUA, de Societatea de teatru West End, şi a câştigat numeroase concursuri internaţionale.
E căsătorită cu un britanic
Iubitoare a operelor lui Verdi, Donizetti şi Puccini, moldoveanca e căsătorită cu un inginer britanic, Berry, cu care are un băiat de 17 ani, Daniel, şi se mândreşte cu mama sa, care la 80 de ani pictează şi organizează, zilele acestea, o expoziţie la Londra.
În luna aprilie va cânta în România
Adulată de iubitorii de operă din străinătate, Nelly are un singur of: după plecarea din România, a fost extrem de rar invitată să cânte în ţara sa de origine. În ultimii doi ani şi-a văzut visul cu ochii: a urcat pe scenă, la Bucureşti şi la Timişoara, însă spune că dorinţa sa a rămas aceeaşi. “Vreau să cânt mereu în România!”, ne-a declarat artista. Şi dorinţa i se va împlini iar: în luna aprilie va interpreta personajul Adrianei Lecouvreur din piesa cu acelaşi nume, la Opera Naţională din Timişoara.
Cea mai bună amică, Marianne Cornetti
Vorbitoare a trei limbi străine – engleză, franceză şi italiană -, Nelly Miricioiu a cântat de-a lungul timpului alături de alţi români: “Sunt prietenă cu mulţi dintre ei. De exemplu, cu Angela Gheorghiu am cântat cu rândul, anul trecut, în Tosca, la Covent Garden. Ne admirăm una pe cealaltă. Însă cea mai bună prietenă a mea este mezzosoprana americană Marianne Cornetti”.