Nicușor Dan a precizat însă că anumite instituții ar fi trebuit să își facă treaba, fără să le numească, dar cel mai probabil s-a referit la serviciile secrete.
„Eu cred că decizia Curţii Constituţionale a fost necesară, în situaţia dată. Eu cred că mai multe instituţii ar fi trebuit să nu ne ducă în situaţia ca să ajungem ca CCR să anuleze nişte alegeri în curs. Cred că miza, în momentul acesta, este ca instituţiile statului român să lămurească acele lucruri care au fost abia enunţate de către Curtea Constituţională: influenţa unui actor străin, modul în care s-a cheltuit nelegal în această campanie, pentru că, în lipsa acestor informaţii, poate să scadă – şi aşa e scăzut – respectul, încrederea oamenilor faţă de instituţiile statului, iar o anulare de alegeri poate fi o chestiune foarte gravă”, a spus el.
„Eu cred că decizia CCR a fost o decizie necesară şi deja avem nişte elemente: faptul că un candidat a spus că nu a cheltuit nimic şi avem dovezi că au fost cel puţin sute de mii de euro pentru propagarea mesajelor lui şi sunt sigur că tipul acesta de probe vor mai apărea”, a adăugat Nicușor Dan.
Întrebat dacă ar trebui Călin Georgescu exclus și la viitoarele alegeri prezidențiale, Nicușor Dan a evitat un răspuns clar, dar a comparat declaraţiile acestuia referitoare la UE şi NATO cu cele ale Dianei Şoşoacă: „”În ceea ce priveşte contestarea apartenenţei României la UE şi la NATO, eu cred că acest candidat este foarte apropiat de doamna Şoşoacă, care a fost exclusă”.
Nicușor Dan a anunțat luni, 16 decembrie, că va candida ca independent la președinție în 2025, data exactă a alegerilor urmând să fie stabilită de Guvern.
Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat de Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie, după o ședință care a durat mai bine de 5 ore să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie și care a fost câștigat surprinzător de Călin Georgescu.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale a intrat în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis Curtea Constituțională.
Seara, președintele Klaus Iohannis a explicat mecanismul din spatele anulării alegerilor prezidențiale, începând cu informările primite de la serviciile secrete: „Am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.