Mini-elicopterul a urcat la aceeași altitudine de la al doilea zbor, la aproximativ 5 metri deasupra suprafeței marțienem, însă de data aceasta și-a mărit viteza, atingând 2 metri pe secundă, sau 7 kilometri la oră.
Zbor de 80 de secunde
Ingenuity a parcurs apoi 50 de metri nord înainte de a se întoarce la locul de aterizare. În total, elicopterul a zburat aproximativ 80 de secunde și a parcurs în total aproximativ 100 de metri, iar ăsta este cel mai lung zbor de până acum.
”Este un pas mare, unul în care Ingenuity va începe să experimenteze libertatea pe cer”, a transmis Havard Grip, pilotul șef al elicopterului Ingenuity Mars la JPL.
Roverul Perseverance, la bordul căruia a sosit pe suprafaţa planetei Marte Ingenuity și care este o punte de comunicare între elicopter și echipa sa de misiune de pe Pământ, a filmat întreaga călătorie de 80 de secunte. NASA a anunţat duminică că filmările vor fi trimise pe Pământ în zilele următoare.
”Zborul de astăzi corespunde cu ceea ce ne-am propus, însă a fost totuşi uimitor. Cu acest zbor, demonstrăm capacități critice care vor permite adăugarea unei dimensiuni aeriene la viitoarele misiuni de pe Marte”, a declarat managerul programului, Dave Lavery, la sediul NASA din Washington, într-un comunicat.
La Ingenuity se lucrează de acum șase ani și costurile au fost de 85 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 3% din costul total al misiunii Perseverance: 2,7 miliarde de dolari.
Ingenuity, care cântăreşte 1,8 kilograme şi este de dimensiunile unei mingi de fotbal, are instalate camere şi microfon încorporat pentru a înregistra zborul. Transportat de racheta Atlas, roverul Perseverance, aparţinând NASA, a ajuns pe planeta Marte, joi, 18 februarie, la ora 22.56, ora României.
Foto: Epa