Mergi direct la conținut »
O nouă şansă pentru condamnaţii penal, care vor să facă parte din Guvern. Există, totuși, o condiție
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > O nouă şansă pentru condamnaţii penal, care vor să facă parte din Guvern. Există, totuși, o condiție

O nouă şansă pentru condamnaţii penal, care vor să facă parte din Guvern. Există, totuși, o condiție

O nouă şansă pentru condamnaţii penal, care vor să facă parte din Guvern. Condamnaţii penal vor putea face parte din Guvern, condiționat, potrivit proiectului noului Cod Administrativ, avansat de Liviu Dragnea.

Condiția este aceea ca de la condamnare la ocuparea funcţiei să intervină reabilitarea persoanei în cauză. Lămurirea a fost introdusă în document după ce Curtea Constituţională a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului referitoare la prezenţa celor cu condamnări penale în Executiv.

Șeful Camerei Deputaților și președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că varianta finală a noului Cod Administrativ este aproape gata şi că acesta urmează să fie introdus în Parlament, pentru dezbateri.

Printre modificări se numără şi cea legată de prezenţa în Guvern a celor care au fost reabilitaţi după o condamnare penală.

„Mi se pare că lucrurile intră într-un fel în ordine. Reabilitarea de drept sau judecătorească intervine în cazul oricărei persoane condamnate şi ea trebuie să producă efecte juridice egale pentru toţi”, afirmă Adrian Ţuţuianu, senator PSD, citat de Digi 24.

Un senator din majoritatea parlamentară nu înţelege de ce singura interdicţie pentru condamnaţii penal vizează doar Guvernul.

„Întrebarea este invers: de ce în Guvern nu poate să fie cineva, în rest poate ocupa orice altă funcţie publică, adică poate fi preşedintele statului, poate să fie parlamentar, poate să fie primar sau consilier judeţean, dar nu poate să fie în Guvern. Eu cred că un om care la 18 a avut o problemă, dar a fost reabilitat la 40-50 de ani poate să intre în administraţie”, susține Liviu Pop, senator PSD.

Legea privind organizarea şi funcţionarea Guvernului interzice în acest moment persoanelor care au condamnări penale să facă parte din Executiv.

Opoziţia crede că cei de la Putere încearcă să îi permită lui Liviu Dragnea să ajungă la Palatul Victoria. Acesta nu a putut fi premier, din cauza condamnării cu suspendare în dosarul Referendumul.

„Cred că cel mai bine ar fi să scrie: domnul Dragnea poate să ocupe orice funcţie vrea în statul român, indiferent ce situaţie are din punct de vedere al aplicării legii penale. De asemenea, domnul Tăriceanu. Și ar fi mult mai simplu. Despre asta este vorba. O lume întreagă în acest Parlament se învârte în jurul problemelor a doi, trei, patru membri ai Parlamentului”, declară Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedinte PNL.

Citește și Evaluarea activității Guvernului Grindeanu va începe pe 29 mai. Liviu Dragnea nu a spus, însă, cum se va desfășura

Impozitul pe gospodărie ar putea fi amânat cu un an. Liviu Dragnea: „E posibil să nu mai folosim consultanţi fiscali. Totul va fi informatizat”

Oficial, în România nu mai există pestă porcină. Liviu Dragnea: Devine operabil programul “Carne de porc din fermele româneşti”

Close
Închide
  Close