Investiții ecologice
Rafinăria PETROTEL a fost înființată la începutul secolului XX, în județul Prahova, fiind preluată, în 1998, de LUKOIL. Noii proprietari și-au impus un obiectiv îndrăzneț, constând în transformarea facilităților de producție învechite și neprofitabile într-o afacere modernă. S-a demarat, astfel, un proces masiv de modernizare, care a generat creșterea gamei de producție și a nivelului de calitate. În prezent, rafinăria este considerată una dintre cele mai mari din lume conform criteriilor cheie de performanță destinate rafinăriilor — anvergura procesului de prelucrare, care atinge în momentul de față 99,5%.
În prezent, PETROTEL LUKOIL este unul dintre cei mai mari producători de benzină de calitate superioară, motorină și alte produse petroliere de pe piața Europei de Est.
Cu toate acestea, calitatea producției nu a reprezentat singurul obiectiv al LUKOIL. Compania a reușit, de asemenea, să-și îmbunătățească semnificativ caracteristicile de mediu ale rafinăriei, inclusiv reducerea emisiilor în atmosferă, nivelul de deversare a apelor reziduale și de reabilitare energetică.
“Începând cu 2011, PETROTEL LUKOIL a investit mai mult în proiecte de mediu în comparație cu producția proprie în ansamblu,” a declarat Directorul General al rafinăriei, Andrei Bogdanov. Volumul total de investiții în acest domeniu a atins 120 milioane USD. În consecință, volumul de emisii de dioxid de carbon s-a redus, atingând un nivel record de numai 0,15 tone per tonă de petrol.
Achiziția unui regenerator prin cracare catalitică în cadrul unității de spălare a gazelor de ardere a avut ca rezultat o reducere a emisiilor de particule de până la 15 ori și
a celor de dioxid de sulf de până la 30 ori. În plus, emisiile de dioxid de sulf la coșurile de fum de la cazanele de prelucrare s-au redus de zece ori.
Modernizarea unităților de tratare a permis rafinăriei să respecte condițiile de conformitate cu limitele europene stricte referitoare la injectarea cu ape reziduale.
În concluzie, LUKOIL nu numai că și-a îndeplinit, dar chiar și-a depășit toate obligațiile asumate cu privire la protecția mediului.
Dacă nu e nămol, nu e nici noroi
PETROTEL LUKOIL a fost prima rafinărie din România care a ecologizat gropile învechite de depozitare a nămolului, în care reziduurile acumulate de peste 40 ani deteriorau grav situația ecologică din regiune.
Au fost prelucrați peste 570 mii de metri cubi de reziduuri, costul total al lucrărilor depășind 43,7 milioane USD. Trebuie remarcat și faptul că procesul de curățare a fost finalizat cu un an înaintea termenului prevăzut pentru 2013.
Conform lui Andrei Bogdanov, compania investește, de asemenea, în diferite proiecte destinate îmbunătățirii fiabilității și siguranței echipamentului. “Aplicăm tehnologii moderne utilizate de cele mai curate rafinării din lume,” a declarat acesta. Toate instalațiile cu care este dotată rafinăria întrunesc normele BAT UE ((Cele mai bune tehnologii disponibile)).
Ecologia ca stil de viață
În prezent, din punct de vedere economic, regiunea Prahova este una dintre cele mai prospere la nivel de țară. Cu toate acestea, conducerea PETROTEL LUKOIL este de opinie că nu numai tehnologiile avansate sunt importante pentru menținerea acestei imagini, dar și un grad mai mare de conștientizare din partea opiniei publice cu privire la protecția mediului, în special în rândul publicului tânăr. În plus, mulți dintre aceștia se vor implica în activitatea PETROTEL LUKOIL, având în vedere că este unul dintre cei mai atrăgători angajatori la nivel de țară.
În fiecare an, rafinăria participă la numeroase programe ecologice organizate de școlile gimnaziale și de liceele din județul Prahova, în colaborare cu Agențiile de protecție a mediului și comunitățile de voluntari. Cel mai mare proiect de acest tip este “EcoAttitude” (”Atitudinea Eco”), al cărui obiectiv îl reprezintă participarea elevilor și profesorilor la colectarea deșeurilor, cultivându-se, astfel, o atitudine responsabilă față de natură. În 2016, peste 50 de mii de elevi din școlile din România au participat la acest proiect, colectând în total 66,5 tone de hârtie și maculatură și 6,5 tone de plastic.
PETROTEL LUKOIL susține, de asemenea, și proiectul educativ de protecție a mediului “Think green, think clean” (”Gândește ecologic, gândește curat”) care, începând cu 2008, nu a implicat numai elevi din școli și licee și părinții acestora, dar și lucrători din domeniul industrial. Doina George, din cadrul departamentului de relații publice și tehnologia informațiilor a Agenției de protecție a mediului din Prahova a arătat că “proiectul a fost inițiat în urmă cu 10 ani, reușind să formeze o generație întreagă care își cultivă dragostea pentru natură, animale și excursii. În prezent, la proiect participă și reprezentanți ai unor organizații recunoscute, precum Societatea ornitologică, Artă și turism, asociații sportive și culturale din România. PETROTEL LUKOIL S.A. sprijină proiectul masiv, anual, inclusiv prin transport, asigurarea de gustări și premii, în vederea încurajării elevilor pentru a obține rezultate mai bune”.
Inițiativele companiei dedicate mediului nu sunt sprijinite numai de către populația locală, care participă cu bucurie la activitățile periodice dedicate mediului sub auspiciile LUKOIL, dar și-au câștigat recunoașterea și din partea liderilor regionali. PETROTEL LUKOIL a beneficiat, în mod repetat, de aprecierea autorităților din România pentru participarea la campanii dedicate mediului, fiind recunoscută ca cea mai responsabilă companie din punct de vedere social și al protecției mediului la nivel de țară.