locuiesc intr-o cladire seculara.
Pe lista caselor vechi se afla si cateva cladiri ramase la stadiul de acum mai bine de un secol pentru ca soarta lor nu a interesat pe nimeni. Locatarii lor (foto mic), chiriasi la primarie, sunt oameni care abia isi scot banii de paine. Pe str. Matei Voievod, cei care stau intr-o casa construita in 1845 sunt suparati ca nu pot sa cumpere locuinta, pe care nu au reusit decat sa o „pastreze” intr-o precara stare de „locuibila”.
Hanul Polonez e azi o cladire aproape abandonata. Un atelier de jaluzele si o familie de chiriasi la primarie sunt singurii locatari ai unei cladiri care in urma cu un veac forfotea de negustori si alti trecatori prin Bucuresti. in atelierul de jaluzele al lui Ion Lucian intram cu inima indoita, cladirea nu pare sigura. Barbatul insa ne linisteste. „Dupa cutremul din ’77 au fost facute consolidari. Apoi am aflat ca aceasta cladire are un sistem unic contra cutremurului, cu contrabalans. Sa stiti insa ca nu va pot da amanunte, ca nu stiu mai multe”, ne-a spus Ion Lucian (foto medalion).
Pe str. Palade, casa construita in 1890 are aceiasi locatari de mai bine de 20 de ani. Chiar daca se vaita ca stau intr-o casa unde peretii sunt mucegaiti, iar tavanul e aproape gaurit, locatarii cunosc povestea imobilului. „A fost construita de un dulgher la banca. Casa are mai multe corpuri, fiecare a fost vandut separat. Numai asta, in care stam noi, a ramas la primarie pana acum si nu a fost schimbat la ea mai nimic. Arata ca acum 100 de ani, numai ca e deteriorata de vreme”, ne povesteste Lucian Badea.
In vechea parte din Calea Mosilor se afla un alt monument istoric, in pericol de prabusire. O cladire construita acum mai bine de 170 de ani, care e nelocuita. in aceeasi zona se afla o cladire la fel de veche, cunoscuta insa mai mult din cauza numarului mare de razii ale politiei. Un monument istoric unde se practica cea mai veche meserie din lume: prostitutia.