Este un moment aparte, în orice caz unul în care, de regulă, sunt amintite doar “cele bune”. Trecându- se temporar cu vederea, punându-se în paranteză episoadele controversate şi neelucidate de istorici, de cercetători avizaţi. Deşi poate că ar fi timpul.
poate că ar fi timpul. Omagierea lui Mihai, deci, s-ar fi cuvenit să se oprească decent la primirea în plenul Parlamentului şi la spectacolul festiv de la Operă, iar nu să se întindă, cum s-a anunţat deja, pe parcursul a două săptămâni. Nu este un eveniment de covârşitoare importanţă naţională şi nu trebuie să i se implanteze forţat alte conotaţii. Asistăm, totuşi, la o deturnare de sens, prezentă şi în perioada precedentă zilei de marţi, 25 octombrie, dar mai ales după aceea. Un omenesc “La Multi Ani cu sănătate!” e folosit ca fundal pentru alte visuri, cum ar fi revenirea la monarhie. Nu cred că această bazaconie e hrănită în primul rând de Mihai. Deşi numirea fiicei sale Margareta ca “moştenitoare a tronului”, schimbând în acest scop chiar Legea salică, precum şi instituirea unui protocol în care ea şi Radu Duda îi urmează ar putea duce la o asemenea percepţie. Mai curând, însă, Mihai este el însuşi manipulat şi face jocul nu atât al său, cât al cuplului pofticios Margareta- Duda. Care nu are nici barem o strapontină proprie în istoria ţării. Mai mult, cei doi nu scapă un prilej de a se comporta de parcă s-ar fi şi aflat pe tron. În jurul lor s-a grupat deja o serie de veleitari, care, salivând la gândul unei restauraţii, se şi văd prim-miniştri, miniştri, ambasadori, recitind de zor istoria camarilei interbelice.
Deturnarea simpatiei populare de la om către instituţie, de la Mihai către monarhie poate fi interesantă pentru sociologi. Efectul acestor jocuri nu trebuie supradimensionat, însă nici ignorat. Ameţind fie tineri seduşi de butaforie, fie nostalgici cu amintirile estompate biologic, s-a pornit, straniu susţinut şi de nişte televiziuni, parcă doar pentru a-l irita pe Băsescu, un întreg circ regalist. Care nu poate aduce decât o nouă dihonie în societatea românească, o societate care nici n-a apucat bine să respire aerul unei democraţii autentice, al unei republici bine construite, iar nu al unui sistem încă parazitat de lichele şi fripturişi, aşa cum, de altfel, a fost şi monarhia, într-o bună parte din istoria ei, fie spus – destul de scurtă. Într-o Europă care se cutremură avem timp de menuet, de dezbateri sterile? De mofturi cu iz de naftalină?

Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
PARTENERI - GSP.RO
Tot acest loc îi aparține lui Ion Țiriac. Decizia pe care a luat-o acum miliardarul
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
PARTENERI - PLAYTECH.RO
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI