Legislaţia care cuprinde măsurile excepţionale, în cazul stării de urgenţă, este Ordonanța de urgență nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre. Citeşte Ce înseamnă instituirea stării de urgenţă în România
Lista ordonanțelor militare publicate în perioada stării de urgență:
Cuprins:
Ordonanța militară 12 – din data 13.05.2020
Prin ultima ordonanță militară dată în starea de urgență, din 13 mai, Suceava și 9 localități limitrofe au ieșit de sub carantină.
Ordonanța militară 11 – din data 11.05.2020
Prin ordonanța militară 11 a fost ridicată carantină din orașul Țăndărei, județul Ialomița.
Suspendarea zborurilor către și dinspre Spania și Italia a fost prelungită până pe data de 14 mai.
Se exceptează de la măsura de izolare la domiciliu personalul navigant român, maritim și fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, dacă la intrarea în țară nu prezintă simptomele asociate COVID-19 și sunt respectate condițiile stabilite la art. 3 din Ordonanța militară nr. 9/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19
Citeşte: DOCUMENT Ce prevede ordonanța militară 11
Ordonanța militară 10 – din data de 27.04.2020
Ordonanța militară din 27 aprilie prevede ca persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00 – 11:00, şi 19:00 – 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. Suspendarea mai multor zboruri este prelungită.
- Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula în intervalele orare 7,00-11,00 şi 19,00-22,00 în următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice, deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, în cazul decesului unui membru de familie, deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, cu excluderea oricăror activităţi fizice colective, cât şi pentru nevoile animalelor de companie/animalelor domestice
Citeşte: Ordonanța militară zece. Ce prevede. Text integral
Ordonanța militară 9 – din data de 16.04.2020
Marcel Vela a prezentat, în data de 16 aprilie, Ordonanța Militară 9, prima după ce a fost prelungită starea de urgență pentru încă 30 de zile.
Cele mai importante prevederi din Ordonanța nr 9:
- se prelungește măsura suspendării zborurilor spre și dinspre, Italia, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran
- personalul navigator nu va intra în carantină dacă nu prezintă simptome
- lucrătorii transfrontalieri care vin din Bulgaria nu vor intra în carantină dacă nu prezintă simptome
- exportul de grâu este din nou permis
- piețele agroalimentare rămân deschise cu respectarea măsurilor
Citeşte Ce prevede Ordonanța Militară 9 | DOCUMENT
Ordonanța militară nr. 8 – din data 09.04.2020
Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a prezentat în data de 9 aprilie 2020 Ordonanţa Militară, cu numărul 8, care cuprinde mai multe măsuri, printre care interzicerea exporturilor de cereale şi păstrarea pieţelor agroalimentare deschise.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.8 sunt:
- Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizaţiilor şi permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.
- Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei pentru achiziția de autovehicule, piese de schimb și servicii de reparații auto.
- Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență.
- Se exceptează de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare lucrătorii transfrontalieri care nu prezintă simptome.
- Se interzice exportul de cereale pe perioada stării de urgenţă.
- Personalul din centrele de bătrâni, în izolare preventivă, la locul de muncă.
- Se suspendă procedurile de vânzare sau cumpărare de pachete majoritare ale companiilor din Sistemul Energetic.
- Obligaţia de a monta dispozitive cu soluţii dezinfectante în blocuri se transformă în recomandare.
- Program prelungit pentru comercianţi, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, înainte de Paşte.
- Se permit cursele charter pentru lucrătorii sezonieri.
- Ministerele şi primăriile asigură hrana şi locuri de cazare pentru personalul medical.
Citește textul integral: ordonanța militară nr. 8
Ordonanța militară nr. 7 – din data 04.04.2020
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat sâmbătă, 4 aprilie, Ordonanța Militară numărul 7.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.7:
- Potrivit ministrului, noua Ordonanță prevede carantina totală pentru orașul Țăndărei, județul Ialomița.
- Autorităție au mai anunțat că au suspendat zborurile comerciale, dar și transportul rutier de persoane în și dinspre Austria, Belgia, Elveția, Marea Britanie, SUA, Iran, Olanda, Turica și Iran, pe o perioadă de 14 zile îcepând cu 5 aprilie ora 23, ora României.
- Se suspendă transporturile rutiere către Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Elveția, Olanda și Turcia, pe întreaga perioadă a stării de urgență;
- Camioanele care tranzitează România vor avea colant spcial pe parbriz.
Citește textul integral al ordonanței militare nr. 7
Ordonanța militară nr. 6 – din data 30.03.2020
Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au anunțat în data de 30 martie 2020 Ordonanțele Militare nr. 5 și 6, prin cea din urmă fiind instituită carantina totală în municipiul Suceava.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.6 sunt:
- Am luat o decizie extrem de importantă. Am emis Ordonanța Militară nr. 6 și instituim carantinare în municipiul Suceava, în comunele limitrofe și instituim zone de protecție a unor unități administrativ-teritoriale din jud. Suceava”, a anunțat ministrul de Interne Marcel Vela.
- Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat că, până luni seară, au fost confirmate 2.109 cazuri de coronavirus, ceea ce înseamnă că România a intrat în scenariul 4.
- Intră în carantină totală municipiul Suceava și zona limitrofă formată din comunele Adâncata, Salcia, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.
- Pe perioada stării de urgență se instituie zonă de protecție ca perimetru de siguranță în jurul localităților carantinate formată din toate celelalte unități administrativ teritoriale din jurul mun. Suceava.
- Se poate intra și ieși în și din zona carantinată pentru transportul de mărfuri și pentru aprovizionarea populației.
- Ministerul Transporturilor și operatorii de transport feroviar nu vor mai vinde abonamente sau titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în zona carantinată a Sucevei.
- Accesul pe Aeroportul Ștefan cel Mare din Suceava este permis doar pentru zboruri cu aeronave de stat, zborurile de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență.
Citește integral ordonanța militară nr. 6 – declarații de presă ale ministrului afacerilor interne.
Ordonanța militară nr. 5 – din data 30.03.2020
Ordonanța militară 5 a fost prezentată luni, 30 martie, de ministrul de Interne Marcel Vela. Măsurile anunțate sunt prelungirea suspendării zborurile spre și dinspre Italia și Spania cu încă 14 zile și măsuri noi pentru persoanele care nu respectă carantina.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.5 sunt:
- Zborurile către Italia și din Italia se suspendă pentru încă 14 zile începând din 6 aprilie.
- Zborurile către Spania și din Spania se suspendă pentru încă 14 zile începând din 31 martie, ora 18.00.
- Cei care părăsesc locul de carantină se vor întoarce în carantină încă 14 zile și vor răspunde penal. Cine nu respectă izolarea, intră în carantină 14 zile, suportă cheltuielile și amendate. Măsura se aplică începând cu publicarea în MO a Ordonanței Militare.
Citește ordonanța militară nr. 5 – ce prevede.
Ordonanța militară nr. 4 – din data 29.03.2020
Ordonanţa militară nr. 4 adoptată în data de 29 martie, modifică intervalul orar în care vârstnicii pot ieşi din casă. În acelaşi timp însă, cresc considerabil şi amenzile pentru toţi cei care încalcă regulile impuse prin ordonanţele militare.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.4 sunt:
- Între 20:00 – 21:00, bătrânii pot să-şi plimbe câinii
- Orar dedicat vârstnicilor, la magazine;
- Cei care părăsesc carantina sau izolarea la domiciliu, buni de plată;
- Amenzile vor fi majorate, conform unui proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG 1/1999;
- Dezinfectant, la intrarea în fiecare bloc.
Citește integral ce prevede ordonanța militară nr 4
Ordonanța militară nr. 3 – din data 24.03.2020
Ministrul de Interne Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu au prezentat, într-o declarație de presă, conținutul Ordonanței Militare 3, care impune restricții de circulație mai dure și carantina totală în România. Noile măsuri au intrat în vigoare miercuri, 25 martie, de la ora 12.00.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.3 sunt:
- Persoanele vârstnice de peste 65 de ani pot ieși din casă doar în intervalul orar 11.00 – 13.00;
- Se suspendă zborurile spre și dinspre Franța și Germania pe o perioadă de 14 zile;
- Declarațiile pe propria răspundere pot fi prezentate autorităților și prin intermediul telefonului, tabletei sau oricărui dispozitiv electronic similar.
- Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate într-un termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.
Citește ordonanța militară nr. 3 – carantină totală România.
Ordonanța militară nr. 2 – din data 21.03.2020
Noi restricții de circulație au intrat în vigoare sâmbătă, 21 martie, de la ora 22:00.
Principalele prevederi ale ordonanței militare nr.2 sunt:
- Doar grupuri de maxim 3 persoane, în afara casei;
- Amenzi pentru cei care ies din case noaptea;
- Sancţiuni şi pentru nunţi cu mai mult de 8 invitaţi;
- Amenzi pentru mall-uri şi cabinetele stomatologice.
Citește întreaga ordonanță militară nr 2 – ce restricții prevede și ce riscă cei care încalcă
Ordonanța militară nr. 1 – din data 18.03.2020
Ordonanța militară privind unele măsuri de primă urgență care privesc aglomerările de persoane și circulația transfrontalieră a unor bunuri.
- Conform ordonanței militare nr 1, din data de 18 martie 2020, se închid restaurantele și barurile.
- O altă măsură din ordonanța militară nr 1, care a intrat în vigoare din 18 martie este: zborurile între România și Spania, suspendate pentru o perioadă de 14 zile.
Întreaga ordonanță militară nr. 1, din 18.03.2020 poate fi citită AICI
Decretul privind instituirea stării de urgență
Decretul privind instituirea stării de urgență pe fondul epidemiei de coronavirus prezentat de președintele Klaus Iohannis prevede restricții privind drepturile la libera circulație, dreptul la viață intimă, familială și privată; inviolabilitatea domiciliului, dreptul la învățătură, libertatea întrunirilor, dreptul de proprietate privată, dreptul la grevă, libertatea economică.
- Citește decretul privind instituirea stării de urgență pe teritorul României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro