In primul rand, sa stabilim care sunt diferentele care separa acest model de biciclete de altele, precum cele hibride, cele de touring sau de oras.

Caracteristici:

– Cadru, componente si roti foarte usoare

– Ghidon curbat (ghidon berbec)

– Anvelope si camere inguste

– Lipsa suspensiilor fata/spate

– O multitudine de modele si marimi, atat pentru femei cat si pentru barbati

– Lipsa portbagajului si a aparatorilor la roti

Functii:

– Destinate amatorilor de viteza dar si de competitii

– Proiectate pentru a parcurge suprafetele asfaltate

– Permit ciclistilor sa pedaleze intr-o pozitie foarte aerodinamica

– Bicicletele de sosea cu ghidon drept au un cadru similar cu cel sport, insa permit o pozitionare mai dreapta a ciclistului. Aceste biciclete sunt populare printre navetisti, datorita pozitiei care iti permite sa observi mai usor traficul.

Cadrul:

Geometria cadrului poate fi clasificata in doua tipuri: cadre cu o geometrie sport, ideale pentru miscare si scopuri recreationale si cadre de performanta, destinate competitiilor. Daca prima categorie permite o pozitie mai relaxata a ciclistului, cele de performanta sunt putin mai restrictive, fiind orientate catre sportivii experimentati.

Bicicletele de sosea cu ghidon drept au un cadru similar cu cel sport, insa permit o pozitionare mai dreapta a ciclistului. Aceste biciclete sunt populare printre navetisti, datorita pozitiei care iti permite sa observi mai usor traficul.

Materiale:

Cele mai intalnite materiale pentru cadre sunt aluminiul si fibra de carbon. Multe biciclete cu cadru din aluminiu au furca dintr-un material compozit (fibra de carbon) care absoarbe vibratiile, oferind un drum mai relaxat.

Componente:

Componentele sunt parti constituente ale unei biciclete, care se ataseaza la cadru. Cele mai des intalnite componente includ:

Angrenaj: tot ce tine de schimbatoarele de viteze, lant, butuc pedalier, caseta pinioane, dar si manetele de franare si de schimbare a vitezelor.

Roti: Jante, spite, camere si cauciucuri

Restul componentelor: Frane, tija pentru sa, pedale si mansoane, etc

Cum sa probezi o cursiera:

Cele mai multe biciclete de sosea sunt diponibile in mai multe marimi, avand si cadre specifice destinate damelor. O marime corecta a cadrului se va simti mult mai confortabil si-ti va permite o mai mare flexibilitate de manevrare. Cum gasesti insa un cadru potrivit?

Cel mai bine este sa faci o proba direct in magazinul de biciclete; Astfel, personalul de acolo te va ghida cu usurinta pentru ca tu sa gasesti marimea potrivita. De obicei, in functie de marimi si preferinte, vei putea alege dintre 2-3 biciclete. Fa un test cu fiecare, de preferinta intr-o zona cu teren variat, precum un deal. In cele mai multe cazuri, vei simti care din biciclete este cea potrivita. Alege acel model care se simte ca o extensie naturala a corpului tau si pregateste-te sa dai startul aventurii!