Se spune că aici localnicii găzduiesc mai multe biserici decat case, că vinul este mai abundent decat apă, că bărbații sunt mai puțini decat femeile, și că de altfel, nimic nu se compară cu apusurile care ar fi cele mai frumoase din lume. Poveștile sunt multe și frumoase, iar dacă le asculți ți se întipăresc în minte și suflet, pană cand, vrei nu vrei, vei ajunge să te îndrăgostești iremediabil de Santorini.
Străzi în pantă, biserici cu domuri albastre și cafenele boeme
Cu ale sale clădiri albe și cupole albastre, ziduri șerpuitoare săpate în lava vulcanică pietrificată, străzi din marmură albă sclipitoare decorate cu flori de bougainvillea, vechea Thira sau așa numita Santa Irina, se mandrește cu o mulțime de obiective turistice, naturale și cultural, demne de explorat. În Oia, spre exemplu, apusurile capătă parcă un caracter atemporal, fiind un magnet pentru artiștii ce își găsesc inspirația necesară pentru săvărșirea unora dintre cele mai romantice lucrări; picture, sculpturi, poezii sau cantece de dragoste.
Santorini este o insulă care găzduiește o mulțime de biserici, comparată adesea cu Valletta – capitala Maltei, perla Mării Egee numără unele dintre cele mai multe biserici pe metru pătrat din Europa. Este practic imposibil să nu te oprești măcar în cateva dintre cele mai bine de 300 de edificii de cult – biserici, catedrale, capele cu clopotnițe uriașe în aceleași nuanțe cu marea, care te cheamă la rugăciune în fiecare moment al zilei.
Plimbări pe măgăruș pană în porturile pitorești
Printre curiozitățile insulei Santorini se numără și faptul că aici vei întalni mai mulți măgari decat bărbați, nu este niciun fel de aluzie sau glumă, pentru că aproximativ 70% din populația insulei este reprezentată de femei. De altfel, măgărușii și-au primit pe drept locul pe insulă, pentru că localnicii îi folosesc la treburile zilnice, ba chiar dacă ești dornic poți face și o plimbare pe măgăruș, coborand treptele din rocă spre micile porturi idilice.
O tradiție interesantă pe insulă este faptul că părinții le lasă moștenire fiicelor o casă, iar bărbații mai norocoși din fire, sunt nevoiți să locuiască cu socrii sau să-și clădească singur o casă de tip peșteră, în pereții stancoși, fix pe marginea caldeirei vulcanice.
De Mădălina Isar
Hotel Alia – tarife de la 594 euro/persoana, 7 nopti de cazare demipensiune, transport avion, transfer aeroport-hotel-aeroport, asistenta turistica. Detalii pe www.christiantour.ro sau la telefon 021.270.00.99