MENIU CAUTĂ
19 Iul. 2018 17:31

(P) Sfaturi pentru achiziționarea unui sistem de aer condiționat

Distribuie

Pe perioada verii, șoferii de camioane se confruntă cu umiditatea și căldura excesivă din cabină. Acești doi factori  pot cauza stări de disconfort, oboseală sau chiar insomnia, iar toate acestea pot predispune șoferul la ineficiență sau chiar la accidente.

Un sistem de aer condiționat este o necesitate pe timp de vară, atunci când termometrele urcă peste 35-40 de grade Celsius. Aerul condiționat scade temperatura din habitaclu, dar și umiditatea, astfel creând un climat confortabil, perfect pentru șoferi.

Un șofer odihnit și concentrat, va conduce vehiculul mai bine și va fi mai productiv, de aceea Fomcoshop, vă pune la dispoziție o gamă largă de sisteme de aer condiționat staționar și răcitoare evaporative.

Dar, cum alegeți cel mai potrivit aparat de aer condiționat pentru vehiculul Dvs.?    

Sistemele staționare de aer condiționat sunt aparate performante, care ajută la răcirea uniformă în cabină, atunci când motorul camionului este oprit. Acestea creează un ambient plăcut, răcoros și confortabil în cabină, micșorând în același timp și emisiile de gaze, și reducând cheltuielile cu combustibilul.

Sistemele de aer condiționat staționare pot ajuta la scăderea nivelului de căldură și umiditate din interiorul cabinei, reducându-se în acest fel și impactul asupra modului de condus al șoferului. Chiar și atunci când acesta este în pauză, climatul din interiorul cabinei rămâne același, răcoros și agreabil. Astfel, un șofer care este odihnit, își va relua călătoria într-un mod eficient și lipsit de risc. Pe lângă beneficiile de mai sus, un sistem de aer condiționat reprezintă și un plus pentru sănătate, acesta contribuind la reducerea riscului de deshidratare, care ar putea să apară din cauza transpirației excesive.

Avantajele sistemelor de aer condiționat staționare:

 • Sunt extrem de ușor și simplu de montat; mai mult, acestea nu necesită mentenanță
 • Corespund cu o varietate largă de camioane, dar și cu alte tipuri de vehicule
 • Sunt dotate cu ventilatoare puternice și silențioase, putând fi folosite și atunci când camionul este în mișcare
 • Au un consum redus de energie
 • Contribuie la scăderea cheltuielilor: consum combustibil mai mic și uzură mai mică a motorului
 • Oferă confort, prin crerea unui climat ideal pentru șoferi în cabină
 • Ajută la îmbunătățirea performanței și eficienței șoferilor

De asemenea, puteți alege un sistem de climatizare pe apă (agent refrigerant H2O). Acestea sunt mai ieftine decât cele care funcționează cu gaz refrigerant, dar au randament maxim doar într-un climat cu umiditate redusă. Principiul de funcționare este unul foarte simplu: ”când apa se evaporă, absoarbe căldura”. Sistemul de aer condiționat pe apă este perfect pentru reducerea temperaturii aerului din cabină, datorită procesului de evaporare, care răcește aerul proaspăt din exterior înainte de a fi ventilat în interiorul cabinei.

Sistemele de răcire evaporative, sunt aparate de climatizare de cabină, diferite de sistemele de aer condiționat prin faptul că nu au compresor. Răcitoarele evaporative funcționează după următorul principiu:

 • aerul cald, ambiental, este suflat prin filtre îmbibate cu apă
 • aceasta se evaporă, luând căldura din aerul care trece prin filtre
 • ventilatoarele din dotarea răcitorului împing aerul răcit și umidifcat în cabină
 • aerul rece și umed schimbă temperatura din habitat cu -2°C -> -12°C (în funcție de temperatura și umiditatea aerului de-afară)

Sistemele de aer condiționat auto, indiferent de tipul acestora, contribuie la o călătorie plăcută, confortabilă şi lipsită de pericole și ajută la creșterea productivității șoferilor, dar și a activităților desfășurate de aceștia. Pe langă beneficiul clar de confort pe care îl oferă, sistemele de aer condiționat sunt o necesitate pentru orice vehicul.

Despre FOMCO

SC FOMCO PRODIMPEX SRL este o societate privată, care oferă soluții în domeniul tahografelor digitale, tahografelor modulare, tahografelor analogice, limitatoarelor de viteză, sistemelor de măsurare a combustibilului si a managementului flotelor de vehicule de transport marfă sau călători.

Compania fost înfiinţată în luna septembrie 2002, după ce legislaţia din România a fost adaptată la normele europene în vigoare privind siguranţa traficului de marfă şi persoane. Am fost pioneri în domeniul tahografelor, atât digitale cât şi cele cu diagrame, iar experiența ne-a ajutat să devenim reprezentanţi oficiali pentru pentru mărci de prestigiu din domeniu, ca Stoneridge Electronics, pentru care suntem unici importatori în România.

Din aprilie 2003 reprezentăm oficial şi limitatoarele de viteză STURDY, fabricate la Sturdy Corporation în SUA. Am făcut din nou pionierat și în acest domeniu, după ce activitatea de montare a limitatoarelor Elson, Romatic şi STURDY a devenit prima autorizată oficial de către Registrul Auto Român, în decembrie 2003. Confortul șoferilor este unul din dezideratele pe care le urmărim, așa că am creat o gamă largă de sisteme de aer condiționat, încălzitoare staționare, lăzi frigorifice și altele, de la mărci de prestigiu precum Webasto, Eberspächer, indelB, Dometic – Waeco sau Volltop, precum și diferite accesorii de la producători de renume, cum sunt Lago, Avery Dennison, Genesis, Checkpoint și mulți alții.

Comentarii