Marea Britanie – valoarea medie a chiriei – 902 euro/lună
Cea mai pretențioasă țară din punctul de vedere al prețurilor chiriei lunare este Marea Britanie, dar mai cu seamă Londra, care a primit în ultimii ani atenția celor mai bogați oameni din lume. Găsindu-și refugiul financiar în capitala regatului, aceștia au ridicat artificial valoarea locuințelor, care, deși nu sunt foarte permisive ca spațiu, sunt în continuare la mare căutare în rândul chiriașilor.
Elveția – valoarea medie a chiriei – 822 euro/lună
După cum era de așteptat, Elveția rămâne în topul prețurilor mari în Europa, mai cu seamă la chirii. Dacă vrei să te muți în această țară, e bine să știi că elvețienii au un nivel al traiului ridicat, care trage după el și costul unei chirii. Motivul este acela că foarte multe companii din domeniul financiar își au sediul aici, ceea ce determină o cerere ridicată în piața chiriilor.
Luxemburg – valoarea medie a chiriei – 804 euro/lună
Ceva mai ieftin decât Elveția, dar tot scump, este Luxemburgul, preferat de cei mai înstăriți europeni. Faptul că are unul dintre cele mai înalte niveluri de trai din lume se reflectă și în prețurile practicate în domeniul imobiliar. Totuși, dacă te muți aici vei beneficia de o regulă impusă de legislația luxemburgheză, gândită în favoarea chiriașilor – dacă iei în chirie o locuință, prețul acesteia nu se poate mări timp de trei ani, iar dacă ești evacuat de către proprietar, primești din partea statului o recompensă substanțială.
Islanda – valoarea medie a chiriei – 679 euro/lună
În special în capitala Reykjavik, prețurile par să fie scăpate de sub control, nu numai în ceea ce privește valoarea chiriei, dar și a produselor din magazine. Viața în Islanda e departe de a fi ieftină, iar asta pentru că piața imobiliară e prins un avânt fantastic după anii 2000, atingând punctul maxim chiar înainte de criza mondială.
Olanda – valoarea medie a chiriei – 625 euro/lună
Chiar dacă e plină de oameni amabili și mereu cu zâmbetul pe buze, Olanda este piperată, mai ales când vine vorba despre prețul locuințelor. Fiind împânzită de expați din toate colțurile lumii, a reușit să mențină un nivel ridicat în domeniul imobiliar, chiar dacă a trecut prin aceleași probleme financiare cauzate de criza mondială ca și celelalte țări europene. Activitatea neîntreruptă din piață este susținută și de numărul mare de studenți, care aleg Țările de Jos pentru finalizarea cursurilor.
România ocupă locul 22 în clasamentul european, în care au fost radiografiate 30 de state. Informațiile și cifrele au fost publicate de The Telegraph.