În cauză, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Craiova, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au efectuat, pe 28 iunie, un număr de 10 percheziţii, în judeţele Dolj, Gorj şi Prahova, la locuinţele unor persoane bănuite de fraude informatice, potrivit unor comunicat remise de IGPR şi DIICOT .
La percheziţii au fost găsite şi ridicate echipamente de tip skimming, componente folosite la producerea unor astfel de echipamente, precum şi alte dispozitive ce pot fi folosite la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Totodată, patru persoane, trei din Craiova şi una din Târgu Jiu, cu vârste cuprinse între 39 şi 46 de ani, au fost reţinute şi urmează a fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Iată comunicatul integral al DIICOT, în legătură cu acest caz:
„La data de 28.06.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor AVRĂMOIU COSMIN-GHEORGHE, SOREA GABRIEL, PANĂ CORNEL şi ZAVERA GIGI-VADIK zis „Gigioc”, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, în formă continuată, punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, în formă continuată, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înșelăciune.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de către inculpatul Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul Avrămoiu Cosmin-Gheorghe.
În cursul lunii octombrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Pană Cornel a expediat în Mexic trei colete conținând aparatură de skimming, destinatar real fiind inculpatul Sorea Gabriel în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic și efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar (pe teritoriul Mexicului unde inculpatul Sorea Gabriel locuieşte de mai mulţi ani) din contul mai multor persoane.
La data de 08.11.2013, inculpatul Pană Cornel l-a determinat pe inculpatul Sorea Gabriel să falsifice un instrument de plată electronic, respectiv un card bancar, împrejurare în care i-a pus la dispoziție datele de identificare ale cardului și codul PIN corespunzător acestuia în vederea confecționării unei clone în scopul de a accesa, fără drept, un sistem informatic din Mexic și a efectua retrageri de numerar frauduloase (punerea în circulație a cardului clonat).
La data de 25.11.2013, inculpatul Pană Cornel a indus în eroare reprezentanții unei unităţi bancare, prezentând ca adevărată o faptă mincinoasă, respectiv pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic și au efectuat 10 retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12 929, 80 RON) din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă și alte 8 încercări eșuate de retrageri frauduloase de numerar. La data de 26.11.2013, inculpatul Pană Cornel a formulat o sesizare penală, prin care a pretins că, la data de 23.11.2013, din contul deschis pe numele său, au fost efectuate în Mexic un număr de 10 retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12 929, 80 RON (echivalentul a 50 255, 20 MXN), prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic, deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel,sume de bani de care a și beneficiat.
În perioada octombrie 2013 (începând cu data de 22.10.2013) – februarie 2014, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Sorea Gabriel împreună cu alţi doi inculpaţi au pus în circulație instrumente de plată electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice și a efectuat retrageri de numerar frauduloase (pe teritoriul Mexicului) din contul mai multor persoane.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate la data 28 iunie 2018 pe raza judeţelor Dolj, Gorj şi Prahova au fost găsite şi ridicate echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje şi echipamente de skimming propriu-zise, alte instrumente ce pot fi folosite la falsificarea de instrumente de plată electronică.
În cursul zilei de astăzi inculpaţii urmează să fie prezentaşi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Gorj şi Ploieşti, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, precum şi jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Ploieşti.
Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”.
FOTO – DIICOT/Poliția Română
În ce scandaluri a mai fost implicat Vadik Gigi Zavera
„Frăția“ este cea mai veche dintre grupările interlope craiovene și a luat naștere la începutul anilor ’90, inițial ca o gașcă din cartierul Brazda lui Novac în fața „pericolelor“ reprezentate de romii din temuta zonă Fața Luncii. Liderii „Frăției“ au crescut lângă garda veche condusă de temutul Sile Popescu, singurul care avea curaj să intre în Fata Luncii înainte de ’89.
Interlopul Vadik Gigi Zavera a mai fost arestat, prima oară în anul 2005 după un scandal produs în Craiova pe strada Alexandru Macedonski. Gigioc s-a încăierat atunci cu gruparea condusă de Enryko Constantinescu. Vadik Gigi Zavera şi Enryko Constantinesu au fost achitaţi în anul 2007 de Judecătoria Craiova. Inculpaţii au fost condamnaţi la apel în anul 2010 exact cât au stat în arest. În anul 2016 a fost implicat într-un scandal în plin centrul oraşului Craiova. Vadik Gigi Zavera s-a bătut pentru supremaţie, iar în urma scandalului a fost arestat.
În schimb, un român a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru o fraudă bancară de 3 milioane de euro, în Marea Britanie, dar este de negăsit. Conaționalul a fost prins, condamnat la 11 ani de închisoare și apoi eliberat pe cauțiune.
Anul trecut, în noiembrie, doi bărbați care ar fi făcut fraude informatice cu echipamente de tip skimming au fost arestați pentru 30 de zile. Unul era din Vaslui și altul din Galați.
Citește și: EXCLUSIV/Florin Buliga vrea, din spatele gratiilor, să reintre în afaceri cu medicamente. Criminalul de la Brașov a fost refuzat de vechii parteneri