Precizarea premierului vine după ce directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn, declarase că FMI a propus Guvernului de la Bucureşti impozitarea accentuată a celor bogaţi.
„Trecem la impozitarea suplimentară a celei de-a doua proprietăţi, a treia proprietăţi. Accizele pentru produsele de lux vor creşte, deci cei care sunt bogaţi vor plăti mai mult”, a subliniat Boc.
Potrivit legislaţiei actuale, se percep impozite mărite de la a doua proprietate în sus. Premierul a arătat că o reducere cu 25 la sută se va aplica şi salariilor mari din sistemul bugetar, iar pensiile speciale vor fi desfiinţate după votarea noii legi în domeniu de către Parlament.
„25 la sută va fi ras şi de la cei care au venituri mai mari. Pensiile de lux, în sfârşit, sper că nu vor mai fi susţinute de nimeni şi sper să dispară şi să rămână la nivelul de contributivitate”, a spus Boc.
În legătură cu cerinţele FMI, premierul a precizat că Fondul propusese iniţial ca salariile din sectorul public să fie reduse cu 20 la sută, pe lângă creşterea taxei pe valoarea adăugată la 24 la sută şi a cotei unice de impozitare la 20 la sută, însă Executivul a optat pentru scăderea salariilor cu 25 la sută în sectorul public şi a pensiilor cu 15 la sută, pentru menţinerea TVA la 19 la sută şi a impozitului pe profit la 16 la sută.
„Opţiunea şi alternativa FMI-ului a fost: TVA de 24 la sută, cotă unică de 20 la sută şi reducerea salariilor cu 20 la sută. Faţă de această opţiune, noi am ales opţiunea reducerii cheltuielilor bugetare fără creşterea taxelor, pe motivul simplu şi explicit că în acest moment o impozitare suplimentară a mediului de afaceri nu ar face altceva decât să compromită şansele de relansare economică a României”, a explicat Boc.