Mergi direct la conținut »
Jumătate din țară, sub avertizare meteo de ninsori și viscol! Nouă județe sunt sub COD PORTOCALIU! Forțe suplimentare pregătite să intervină în județele vizate de vremea rea
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Jumătate din țară, sub avertizare meteo de ninsori și viscol! Nouă județe sunt sub COD PORTOCALIU! Forțe suplimentare pregătite să intervină în județele vizate de vremea rea

MAI anunță că au fost mobilizate forțe suplimentare pentru a putea face față eventualelor situații de pericol. În județele unde sunt prognozate fenomene de vreme severă (în special în Timiș și Caraș-Severin), au fost aduse utilaje suplimentare, în zonele unde se așteaptă zăpadă abundentă. Pompierii au cerut și o situație a gravidelor care ar putea să nască în această perioadă, pentru intervenția de urgență, dacă este necesar.

De Mihai Niculescu,

Nouă județe se află la această oră sub cod portocaliu de ninsori și viscol, avertizare valabilă până duminică, la ora 12.

De asemenea, până duminică, la ora 18:00, este în vigoare o informare generală de vremea rea. Astfel, pe parcursul perioadei menţionate, aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori.

Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei şi, local, în Transilvania vor fi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Local, precipitaţiile vor fi importante cantitativ.

Vezi cum se circulă pe drumurile din România la această oră.

Pompierii au luat în serios codul portocaliu. Forțe suplimentare în zonele de risc și lista cu gravidele care ar putea naște în următoarele zile

Peste 11.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. De asemenea, 1.800 de poliţişti rutieri sunt pregătiţi să ofere sprijin conducătorilor auto în cazul în care, din cauza ninsorii şi a viscolului, pe drumuri se vor înregistra probleme.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că la nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice severe, peste 3.500 de pompieri cu 3.000 utilaje grele sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și al autorităților locale, în zonele vizate de vremea neprielnică. În funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor, informează DSU.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Tot în județele vizate de cod portocaliu (Timiș și Caraș-Severin), IGSU a dispus completarea resurselor existente cu 3 autospeciale pentru transport victime multiple și 2 șenilate, după cum urmează:

  • La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă sunt pregătite să intervină cu cele 14 autovehicule şenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două instituţii.
  • La misiunile de salvare pot fi utilizate 18 autospeciale pentru transport personal și victime multiple, 12 autofreze, pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.
  • Toate echipajele serviciilor de ambulanță sunt pregătite să intervină în cazul urgențelor medicale, pentru salvarea / evacuarea persoanelor aflate în dificultate, a celor care fac dializă ori a femeilor însărcinate care au nevoie de ajutor. De asemenea, echipajele SALVAMONT sunt pregătite operațional pentru orice tip de intervenție din aria de competență.
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

DSU a mai spus și ca în zonele unde este prognozată vreme severă să fie verificată situația privind femeile gravide aflate în ultimul trimestru de sarcină și a persoanelor cu diferite afecțiuni medicale. În funcție de evoluția situației, persoanele vor putea fi evacuate din zonele de risc. De asemenea, vor fi verificate spațiile destinate cazării temporare a persoanelor fără adăpost.

Povesteşte-ne şi arată-ne cum se simte iarna care a venit prea repede. Dacă la tine în oraş ninge sau dacă ai ajuns într-o zonă cu zăpadă, trimite-ne fotografii pe adresa de email [email protected]


Citește și: Trei sferturi dintre români scriu de mână doar când completează acte. «Scrisul de mână va dispărea!»


 

Close
Închide
  Close