Mergi direct la conținut »
Povestea micului pe care românii îl servesc de 1 mai. Unde a fost prima dată preparat și cât de ”românesc” este
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Povestea micului pe care românii îl servesc de 1 mai. Unde a fost prima dată preparat și cât de ”românesc” este

Povestea micului pe care românii îl servesc de 1 mai. Unde a fost prima dată preparat și cât de ”românesc” este

Deși sunt considerați o specialitate românească, micii sunt disputați de România, Bulgaria, Grecia, Serbia și Turcia. Povestea micului pe care românii îl servesc de 1 mai își are originile undeva în secolul XIX-lea, în Balcani.

Mititeii sau micii reprezintă o specialitate disputată de mai multe popoare, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică care se aseamănă cu alte produse similare din carne tocată din Balcanii de Vest, ćevapčići, dar și cu unele produse bulgărești, grecești sau turcești.

Dar, spre deosebire de acestea, în mititeii românești se adaugă și alte ingrediente, inclusiv bicarbonat, și diferă oarecum forma și mărimea.

La nivel internațional, micii sunt recunoscuți ca fel de mâncare independent,cu o rețetă de bază de își are originea în Balcani, provenind din Serbia, dar întâlnindu-se și în Grecia sau Turcia, acolo de unde a fost preluată de bucătăria românească.

Legenda românească spune însă că micii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară, la hanul La Iordachi din București, binecunoscut pentru cârnații săi. Mai precis, în centrul istoric al Bucureștiului, în 1957, s-a deschis restaurantul care a ajuns să inventeze micii, dar și să transforme acest preparat într-unul foarte popular.

Într-o zi, Iordache Ionescu a rămas fără mațe pentru cârnații săi, preparatul preferat al clienților săi. El a avut însă inspirație și a pus carnea direct pe grătar. Așa au apărut micii.

Ulterior, acest preparat a ajuns și în alte localuri. În 1920, rețeta pentru mici este descrisă de proprietarul de la Carul cu Bere, într-o scrisoare.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

„Mititeii sunt un produs culinar din carne de vită, în stare finită de şapte până la opt centimetri şi la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori că o gustare între mese la o halbă de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine stătătoare.”
La acea vreme s-a determinat că un kilogram de carne tocată trebuie să conțină cel puțin trei grame de bicarbonat de sodiu.

La fel de populari în perioada interbelică erau şi mititeii lui Păstorel. În reţeta sa, carnea de vită trebuia să provină de la ceafă, coada sau pulpa. Iar pe lângă amestecul de condimente, trebuia să conţină şi miez de franzela înmuiat în usturoi.

Moghazehi Mehrzad, unul dintre pasionaţii artei culinare, povesteşte că micul este de fapt un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente şi ierburi aromate. „Din reţeta originală de mici fac parte chimenul şi ienibaharul, condimente folosite foarte des de turci, fiind adaptată de fiecare zonă după gusturile şi obiceiurile culinare“ , precizează acesta. Astfel, celebrul preparat are o istorie de peste patru secole.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

În zilele noastre, micii se bucură de o popularitate la fel de mare. Nu doar micii, ci și „micii mari”, așa cum au fost numiți cei vânduți pe Dealul Negru. Astfel, aproape toți cei care trec pe DN7, drumul care leagă Pitești de Râmnicu Vâlcea, fac popas la Dedulești, ca să mănânce „un mic mare”. Zilnic, aici sunt vânduți între 1.500 şi 2.000 de mititei.

La nivel național, vânzările de mici din țara noastră ajung la suma de 50 de milioane de euro în fiecare an, conform unor studii realizate în anii trecuți. De astfel, micul este nelipsit de la sărbători. În minivacanța de 1 mai, românii vor consuma aproximativ 30 de milioane de mici, cu aproximativ 15 procente mai mult decât anul trecut.

De aceea este important, atunci când ne hotărâm să facem un grătar, trebuie să luăm în calcul mai multe cheltuieli, în funcție de locația pentru care optăm. Există locuri special amenajate în București, unde puteți merge cu prietenii să petreceți de 1 Mai. Printre ele se numără Parcul Tineretului, Lacul Morii, Parcul Lumea Copiilor, Palatul Mogoșoaia, Pădurea Pustnicu și Parcul Bragadiru.

Close
Închide
  Close