Protestele din Iran au început în urmă cu o lună, după moartea, pe 16 septembrie, a tinerei Mahsa Amini, care fusese arestată de poliția moravurilor sub acuzația că nu purta în mod corespunzător vălul islamic.
Joe Biden a afirmat vineri că este „alături de cetăţeni, de femeile curajoase din Iran”.
Femeile „trebuie să poată purta ceea ce vor să poarte, pentru numele lui Dumnezeu. (…) Iranul trebuie să pună capăt violenţei împotriva propriilor cetăţeni care pur şi simplu îşi exercită drepturile fundamentale”, a declarat liderul de la Casa Albă.
În replică, omologul său iranian, Ebrahim Raisi, a spus că „afirmaţiile preşedintelui american, care îşi permite să incite la haos, teroare şi distrugere într-o altă ţară, amintesc de cuvintele veşnice ale fondatorului Republicii Islamice (ayatollahul Ruhollah Khomeini), care a numit America marele satan. Conspiraţia inamicului trebuie contracarată prin măsuri eficiente pentru a rezolva problemele oamenilor”, potrivit unui comunicat al președinției de la Teheran.
Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit în custodia poliției moravurilor, după trei zile în care a fost în comă. Poliția a afirmat că tânăra a suferit un atac de cord, din cauza unor probleme de sănătate, însă familia ei spune că ea era sănătoasă în momentul arestării și că a fost ucisă de bătăile primite în arest.
De la moartea ei, protestele s-au răspândit treptat în toată țara. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, cel puțin 185 de persoane au fost ucise, iar mii de persoane au fost rănite sau arestate până în prezent în timpul manifestațiilor, relatează New York Times.
La începutul lunii octombrie, SUA au anunțat că impun sancțiuni economice împotriva a șase oficiali iranieni pentru rolul lor în represiunea manifestațiilor.
Foto: EPA