„Suntem alături de cetăţeni, de femeile curajoase ale Iranului”, a spus Joe Biden.
Referindu-se la moartea tinerei Mahsa Amini, care a declanşat valul de proteste din Iran, preşedintele Statelor Unite a declarat: „Am fost uluit de ceea ce a trezit în Iran. S-a trezit ceva ce nu cred că va dispărea mult, mult timp”.
Joe Biden s-a deplasat la Irvine, în sudul Californiei, pentru a ţine un discurs pe un subiect complet diferit şi anume costul serviciilor medicale în Statele Unite. La vederea unui grup de demonstranţi, dintre care unii afişau pancarte pe care scria „Iranul liber”, preşedintele american a vorbit mai întâi despre protestul care a cuprins ţara din Orientul Mijlociu.
Femeile „trebuie să poată purta ceea ce vor să poarte, pentru numele lui Dumnezeu”, a spus Joe Biden. „Iranul trebuie să pună capăt violenţei împotriva propriilor cetăţeni, care pur şi simplu îşi exercită drepturile fundamentale”, a mai spus Joe Biden.
În ton cu această abordare a liderului de la Casa Albă şi executivul american şi-a exprimat vineri mai vizibil sprijinul faţă de manifestaţiile din Iran.
Astfel, secretarul de stat Antony Blinken a primit mai mulţi reprezentanţi ai diasporei iraniene. „Asistăm la ceva remarcabil în toată ţara, condus în primul rând de femei şi tineri”, a spus şeful diplomaţiei americane. Alături de el s-au aflat Wendy Sherman, adjuncta sa, şi negociatorul din dosarul nuclear iranian, Rob Malley, scriitoarea Roya Hakakian şi apărători ai drepturilor omului, printre care Sherry Hakimi.
Blinken a salutat „curajul remarcabil dovedit peste tot în Iran de femei, tineri şi mulţi alţii pentru a-şi apăra drepturile fundamentale de care regimul iranian continuă să îi priveze”.
„Am fost unanimi în a le sugera întreruperea negocierilor nucleare până când violenţa nu încetează. Şi cred că toată lumea ne-a auzit (afirmând acest lucru) clar şi răspicat”, a declarat Roya Hakakian la postul de radio NPR după întrevederea cu oficialii americani.
Vicepreşedinta Kamala Harris a avut şi ea vineri o discuţie cu actriţa şi activista Nazanin Boniadi. Într-un comunicat, Harris s-a declarat inspirată de curajul femeilor iraniene, aşa cum s-a întâmplat cu lumea întreagă şi i-a promis interlocutoarei sprijinul Washingtonului pentru „a asigura că aceste voci importante sunt auzite, inclusiv prin facilitarea accesului la internet” în Iran.
Activiştii iranieni au făcut apel la proteste în masă în toată ţara pentru ziua de sâmbătă. Mişcarea de protest a intrat în a cincea săptămână, în pofida represiunii dure din partea autorităţilor.