Iohannis: România, în coordonare cu partenerii săi europeni, va susține deblocarea asistenței financiare europene pentru republica Moldova
UPDATE ora 9.10 Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul conferinţei de presă comune cu premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, că ţara noastră a susţinut trasferul paşnic de putere care a avut loc la Chişinău, pe 14 iunie şi care a pus capăt situaţiei de criză politică.
„Am transmis şi transmit Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase mult succes în acest mandat deloc uşor. Doresc să îi asigur de tot sprijinul României şi al meu, personal, în condiţiile angajamentului noii conduceri pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus şeful statului.
Preşedintele a mai spus că i-a informat pe distinşii oaspeţi de intenţia României de a acorda asistenţă dedicată consolidării instituţiilor din Republica Moldova.
„La iniţiativa mea, Administraţia Prezidenţială a constitui un grup de experţi din ministerele implicate, cu Republica Moldova, care să identifce domeniile unde e nevoie de asistenţă, urmând să fie demarate proiecte concrete.
Şeful statului a mai spus că partea română a constituit acest grup şi a avut o primă întâlnire.
„Azi am discutat despre importanța proiectelor bilaterale, mai ales a celor strategice de interconectare energetică. Cred cu tărie că UE în conformitate cu angajamentele asumate de republica Moldova trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din republica Moldova care în majoritate și-au manifestat sprijinul pentru agenda europeană. Am menționat în discuția de azi demersurile pe care le-am întreprins eu în sprijinul republicii Moldova. România, în coordonare cu partenerii săi europeni, va susține deblocarea asistenței financiare europene pentru Republica Moldova necesare pentru investiții în reforme. Am reiterat azi importanța majora reglementării conflictului din regiunea Transnistreană cu respectarea independenței teritoriale a Republicii Moldova.
Maia Sandu: „Avem mare nevoie de sprijinul României”
Premierul Republicii Moldova a afirmat, la rândul ei, că moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este „foarte grea” pentru cetăţenii acestei ţări.
„Avem mare nevoie de sprijinul României. (…) Din păcate, moştenirea regimului oligarhic din Republica Moldova este foarte grea pentru cetăţenii noştri”, a afirmat şefa Executivului de la Chişinău.
Ea a spus că printre priorităţile guvernului său se numără consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei şi libertatea presei.
„Avem încredere că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază al cetăţenilor Republicii Moldova şi în parcursul european”, a subliniat ea.
Totodată, Maia Sandu a afirmat că Guvernul de la Chişinău „îşi doreşte să dezvolte proiecte comune cu România”, iar agenda europeană este „linia directoare” a relaţiei cu ţara noastră.
Maia Sandu a fost primită la Cotroceni la ora 8.00, în contextul în care președintele Iohannis trebuie să revină la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European, din cauza negocierilor eșuate privind funcțiile europene de conducere.
La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, vor avea o declaraţie comună de presă.
Şefa executivului de la Chişinău se va mai întâlni, la Bucureşti, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu reprezentanţi ai Parlamentului, a arătat, luni, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu, într-o conferinţă de presă alături de omologul său, Teodor Meleşcanu.
„Doamna prim-ministru Maia Sandu vine mâine dimineaţă la Bucureşti. Va avea întrevederi şi cu domnul preşedinte şi cu doamna prim-ministru. Interesul nostru ca ţară, Republica Moldova, este să avem o relaţie strategică cu toate instituţiile statului (…) Va merge şi în Parlamentul României, pentru că interesul nostru este să avansăm cu maximă viteză proiecte de cooperare”, a subliniat oficialul moldovean.
Maia Sandu a fost invitată în România de către președintele Klaus Iohannis într-o discuție telefonică pe care cei doi au avut-o pe 26 iunie.
După vizita la București, Maia Sandu vrea să facă o vizită la Bruxelles, unde se va întâlni, pe 4 iulie, cu oficiali europeni.
Întrevederea cu prim-ministrul Republicii Moldova are loc în contextul în care preşedintele şi-a arătat susţinerea pentru depăşirea crizei politice de peste Prut şi a salutat tranziţia paşnică a puterii politice către guvernul condus de Maia Sandu.
Cei doi vor discuta despre situația politică actuală din Republica Moldova, despre parteneriatul strategic dintre cele două ţari, dar şi despre parcursul european al vecinilor de peste Prut.
Citeşte şi: