Profilul susținătorilor

Nicușor Dan are un sprijin puternic în mediul urban, cu 71% din voturile totale. Susținătorii săi sunt preponderent persoane cu studii superioare (41%) și venituri mari (22%).

Electoratul lui Nicușor Dan este preocupat de cheltuielile de bază (44%), calitatea educației, evoluția dobânzilor și sănătatea fizică și mentală. Aceste teme sunt mai importante pentru susținătorii săi comparativ cu media națională.

Pe de altă parte, George Simion are un electorat echilibrat între mediul rural și urban (50-50%). Susținătorii săi sunt în special persoane cu studii generale (55%) și venituri mici (47%).

Preocupările principale ale alegătorilor lui George Simion sunt nivelul taxelor și impozitelor (43,5%), salariile și îngrijirea membrilor familiei.

Motivațiile alegătorilor

Studiul MKOR a analizat în profunzime motivele pentru care românii aleg să voteze un anumit candidat. Rezultatele arată că:

  • 27,7% doresc o schimbare sau votează antisistem
  • 17,8% apreciază personalitatea și integritatea candidatului
  • 11,9% pun accent pe competență și experiență

Nicușor Dan este apreciat de electoratul său pentru:

  • Integritate și personalitate (28%)
  • Orientare politică și valori ideologice (26%)
  • Competență și experiență (18%)
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

George Simion este ales de:

  • 54% dintre alegătorii săi pentru dorința de schimbare radicală
  • 18% pentru orientare politică și valori ideologice
  • Doar 5% pentru competență

Evoluția intenției de vot

News.ro relatează că, potrivit modelului de probabilitate construit de MKOR, intenția de vot pentru George Simion a scăzut de la 55,2% la 50,7% în perioada 8-14 mai. În același timp, Nicușor Dan a crescut de la 44,8% la 49,3%.

29,5% din eșantion reprezintă alegători indeciși sau care refuză să declare intenția de vot. Acest segment poate fi decisiv în ultimele zile de campanie.

Procentul indecișilor a scăzut de la 17% la 13% în perioada analizată, în timp ce ponderea celor care „Nu răspund” a crescut de la 11,1% la 13,3%.

Obstacole în calea votului

Principalul motiv pentru care unii alegători ar putea să nu voteze este lipsa de încredere în candidați și clasa politică (52,5%).

Tinerii între 18-27 ani se simt deconectați de procesul electoral, considerând că «votul nu contează» (25%) sau că nu au timp (11%).

Adulții peste 57 de ani și absolvenții de studii superioare sunt nemulțumiți de direcția în care merge țara (16-18%).

Strategii pentru turul decisiv

Studiul MKOR identifică cinci direcții strategice pentru campania electorală:

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
  1. Mobilizarea indecișilor
  2. Atragerea tinerilor (Gen Z, 18-27 de ani)
  3. Abordarea rațională a urbanului educat
  4. Focalizarea pe teme economice
  5. Adaptarea zilnică a mesajelor de campanie

Sondajul MKOR a fost realizat pe un eșantion de 3.357 de respondenți, reprezentativ la nivel național. Metoda de cercetare a fost sondajul de opinie (CAWI), cu aplicare online prin Panelul MKOR.

Studiul a fost derulat în trei valuri consecutive, pe eșantioane reprezentative și crescătoare ca volum, măsurând evoluția preferințelor de vot.

Ultimul sondaj al agenției independente MKOR arată că Nicușor Dan a trecut în fața lui George Simion la intenția de vot directă, pentru prima dată.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.