Mergi direct la conținut »
Proiect de lege privind castrarea chimică a pedofililor, depus în Parlament de deputatul PSD Cătălin Rădulescu
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Proiect de lege privind castrarea chimică a pedofililor, depus în Parlament de deputatul PSD Cătălin Rădulescu

Proiect de lege privind castrarea chimică a pedofililor, depus în Parlament de deputatul PSD Cătălin Rădulescu

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a redepus în Parlament o inițiativă legislativă care prevede castrarea chimică a pedofililor. Două proiecte cu acest subiect au trecut, până acum, prin dezbaterea legislativă, de fiecare dată fiind respinse de cele două Camere ale Parlamentului.

De Valentina Postelnicu,

Propunerea legislativă privind combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor este semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și a fost înregistrată la Senat în data de 2 februarie.

Proiectul prevede că, ”în cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimţământul său, de prevederile articolului 218 (Infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, potrivit cărora ”limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”.

Procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea castrării chimice încep numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de condamnare, iar tratamentul se administrează numai după obţinerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog şi psihiatru.

Tratamentul de castrare chimică se efectuează în secţii specializate, în condiţii de securitate, „în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze”.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

În expunerea de motive se vorbește despre ”principiul interesului superior al copilului”, așa cum este definit de legislația națională și internațională.

Proiectul de lege interzice şi „publicarea de articole în presă sau prin intermediul reţelelor informatice ce implică acţiuni de instigare la violenţă cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 din Codul penal”.

Ce țări au introdus castrarea chimică, ca pedeapsă pentru pedofili

Cătălin Rădulescu afirmă, în expunerea de motive la propunerea legislativă, că primul caz de castrare chimică a fost în 1944, în SUA, și în 1996, California a devenit primul stat american care a introdus castrarea chimică drept pedeapsă pentru infracțiunile de natură sexuală, tratamentul fiind obligatoriu pentru recidiviști, și pentru cei eliberați condiționat, unde, un judecător poate dispune administrarea injecțiilor de Depo-Provera, și unui condamnat a cărui victimă are sub 13 ani.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

În statele Iowa și Florida, o persoană care a comis un delict sexual riscă o astfel de pedeapsă, indiferent dacă are sau nu antecedente, spune inițiatorul.

El menționează că în Europa, prima țară care a dezbătut și adoptat aplicarea obligatorie a tratamentului cu antiandrogenice pedofililor și violatorilor a fost Polonia, unde s-a validat un proiect de lege ce vizează persoanele care își violează rudele apropiate sau copiii cu vârste sub 15 ani. Procedura a fost legalizată în 2009, lipsind caracterul benevol al acestei măsuri, iar decizia finală aparținând instanței de judecată, cu cel puțin șase luni înainte de a fi eliberat pedofilul din penitenciar.

În prezent, în Polonia există mai multe spitale, împărțite pe regiuni, care au secții specializate pentru tratamentul de castrare chimică, spitalizat sau ambulatoriu.

Studentă româncă din SUA: Dacă te gândești la viață ca la design, asta împiedică perspectivele fataliste, căci designul poate fi mereu îmbunătățit
Recomandări

Studentă româncă din SUA: Dacă te gândești la viață ca la design, asta împiedică perspectivele fataliste, căci designul poate fi mereu îmbunătățit

După Polonia, au urmat și țări precum Rudia, Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Republica Moldova și Cehia, mai spune deputatul PSD, care menționează că în Cehia există o excepție, prin faptul că este singura țară în care pedofilii sunt castrați chirurgical.

Două inițiative privind castrarea chimică a pedofililor au fost respinse în Parlament. Prima a fost depusă în 2011 de către mai mulți deputați de la PDL, și a fost respinsă atât în Senat cât și în Camera Deputaților.

A doua inițiativă a venit în 2014, printre semnatari aflându-se și actualul primar al Capitalei, Gabriela Firea. Marian Vasiliev, fost ales și unul dintre inițiatorii proiectului, scrie acum că propunerea legislativă a rămas blocată la Camera Deputaților, în hățișul birocratic.

Citește și: Reportaj Euronews despre protestele din România: „Marșul românilor pentru justiție”

Close
Închide
  Close