Deși premierii celor două țări au ajuns la un acord care să pună capăt conflictului diplomatic vechi de 27 de ani, populația nu este de acord cu decizia lor, iar duminică seara și-au manifestat nemulțumirea prin proteste masive în stradă.
În Skopje, poliția a fost obligată să folosească gaze lacrimogene împotriva mulțimii furioase, și mai multe persoane au fost arestate după ce au aruncat cu pietre în forțele de ordinea.
De cealaltă parte a graniței, în Grecia, sondajele arată că aproape 70% din populaţie nu este de acord cu documentul semnat duminică, spunând că în condițiile în care țara vecină se va numi Macedonia de Nord, întreaga lume va continua să o numească Macedonia.
În Psarades, localitatea în care s-a semnat acordul, clopotele bisericii au sunat în semn de doliu, acoperite de steagul Greciei.
De asemenea, acordul trebuie ratificat de parlamentul grec, un proces care poate dura luni de zile, iar între timp premierul Alexis Tsipras a fost acuzat de trădare de partizanii greci ai liniei dure şi, sâmbătă, a supravieţuit unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului său menită să blocheze acordul cu Skopje
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”