Mergi direct la conținut »
Proteste în Skopje și Atena după semnarea acordului privind Macedonia. Nici grecii nici macedonenii nu sunt mulțumiți
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Proteste în Skopje și Atena după semnarea acordului privind Macedonia. Nici grecii nici macedonenii nu sunt mulțumiți

Proteste în Skopje și Atena după semnarea acordului privind Macedonia. Nici grecii nici macedonenii nu sunt mulțumiți

Proteste în Skopje și Atena după semnarea acordului privind Macedonia. Mii de oameni din cele două țări au ieșit, duminică seara, în stradă pentru a scanda împotriva acordului semnat în cursul zilei de ieri de miniștrii de externe, prin care noul nume al țării va fi Macedonia de Nord, scrie Sky News.

Deși premierii celor două țări au ajuns la un acord care să pună capăt conflictului diplomatic vechi de 27 de ani, populația nu este de acord cu decizia lor, iar duminică seara și-au manifestat nemulțumirea prin proteste masive în stradă.

În Skopje, poliția a fost obligată să folosească gaze lacrimogene împotriva mulțimii furioase, și mai multe persoane au fost arestate după ce au aruncat cu pietre în forțele de ordinea.

Proteste în Skopje și Atena după semnarea acordului privind noul nume al Macedoniei

De cealaltă parte a graniței, în Grecia, sondajele arată că aproape 70% din populaţie nu este de acord cu documentul semnat duminică, spunând că în condițiile în care țara vecină se va numi Macedonia de Nord, întreaga lume va continua să o numească Macedonia.

În Psarades, localitatea în care s-a semnat acordul, clopotele bisericii au sunat în semn de doliu, acoperite de steagul Greciei.

După semnarea acordului, acesta trebuie să fie aprobat de parlamentul macedonean şi adoptat prin referendum, iar preşedintele Gjorge Ivanov a anunțat că va exercita dreptul de veto pentru a bloca ceea ce opoziţia naţionalistă a numit “capitulare”.

De asemenea, acordul trebuie ratificat de parlamentul grec, un proces care poate dura luni de zile, iar între timp premierul Alexis Tsipras a fost acuzat de trădare de partizanii greci ai liniei dure şi, sâmbătă, a supravieţuit unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului său menită să blocheze acordul cu Skopje


Citește și: EXCLUSIV. Jandarmi şi silvicultori, atacaţi de hoții de lemne în Bistriţa-Năsăud. Detalii uluitoare din pădurile României


 

Close
Închide
  Close