Mergi direct la conținut »
PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: ”Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs”; Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: ”Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs”; Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice

PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția; Nicolicea: ”Mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs”; Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice

PSD critică concluziile Comisiei de la Veneția. Președintele comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea spune că documenmtul prezentat de instituția internațională  este un draft şi contrazice un raport al acestui for referitor la standardele europene privind independenţa sistemului judiciar.  Opoziția îi cere lui Dragnea să renunţe aruncarea în aer a ordinii politice, după concluziile Comisiei de la Veneția și să nu mai modifice legislația penală.

De Valentina Postelnicu,

„Comisia de la Veneţia le dă o palmă peste ochi celor de la Opoziţie şi preşedintelui României, pentru că aceştia au cerut de nenumărate ori să nu se modifice nimic, să se întârzie şi au făcut tot felul de sesizări la Curte să nu intre în vigoare, să se amâne, să se blocheze. Comisia de la Veneţia, o să observaţi că cere să se facă anumite modificări, iar cei care au spus să nu se facă nimic sunt contrazişi de aceasta”, a spus Nicolicea pentru AGERPRES.

Social-democratul a arătat că, în ce priveşte fondul, Comisia de la Veneţia se contrazice.

„În prezent este în vigoare raportul privind standardele europene privind independenţa sistemului judiciar, adoptat de Comisia de la Veneţia, document oficial, nu un draft, ce aveţi acum. Documentul pe care îl prezintă acum e un draft care nu poate să bată ceea ce au votat data trecută decât dacă vor schimba acel raport. Cu privire la respectarea independenţei judecătorilor şi procurorilor, în legea propusă şi în legea adoptată, ştiţi că este o diferenţă între ce s-a propus şi ce s-a adoptat, respectă întocmai aceste standarde europene. Cei care nu respectă sunt cei de la Comisia de la Veneţia ţinând cont că în raportul respectiv adoptat de ei se vorbeşte că există o multitudine de modele, nu se poate recomanda un anumit model, zic ei, şi în majoritatea cazurilor procurorii de rang înalt sunt numiţi fie de guvern, fie de Parlament. Nici pomeneală de cuvântul ‘preşedinte’ în raportul adoptat. Şi să vă spun de ce. În multe ţări din Europa nu există preşedinte. Dacă acum ne fac o recomandare în sensul acesta, trebuie să îşi modifice propriul raport”, a afirmat Nicolicea.

Polițiștii din Brașov au găsit-o pe misterioasa ”fată din cort”. Trăia de trei luni la marginea cartierului Șchei. Cine e
Recomandări

Polițiștii din Brașov au găsit-o pe misterioasa ”fată din cort”. Trăia de trei luni la marginea cartierului Șchei. Cine e

Întrebat care ar fi explicaţia că cele două rapoarte ale Comisiei de la Veneţia sunt diferite, Nicolicea a răspuns: „Ar trebui să le facem o adresă oficială, să-i întrebăm care este raportul valabil”.

„N-aş vrea să bănuiesc pe careva de manipulare şi rea credinţă, dar să nu îţi citeşti propriile documente adoptate mi se pare cam deplasat, ca să nu zic că se fac de râs”, a adăugat acesta.

Calvarul unui chirurg român pregătit în Franța și Belgia după ce a revenit în România
Recomandări

Calvarul unui chirurg român pregătit în Franța și Belgia după ce a revenit în România

Opoziția cere CCR să ia act de recomandările Comisiei de la Veneţia în analiza de constituţionalitate la Legile Justiţiei; Apel către Liviu Dragnea

Liberalii afirmă că raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia cu privire la legile justiţiei arată că ministrul Tudorel Toader şi alţi reprezentanţi ai PSD-ALDE au minţit când susţineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei şi atrag atenţia parlamentarilor care au susţinut aceste modificări să nu sfideze acest document.

„Evaluarea dată publicităţii arată, fără putinţă de tăgadă, faptul că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, precum şi alţi reprezentanţi ai PSD-ALDE au minţit cu neruşinare atunci când susţineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneţia. (…) Atenţionăm parlamentarii partidelor care formează majoritatea parlamentară PSD-ALDE, precum şi pe cei ai celorlalte formaţiuni care au susţinut modificările aduse Legilor Justiţiei, să nu facă greşeala de a sfida Comisia de la Veneţia. Atât oficialii europeni, precum şi principalii parteneri occidentali ai României, au făcut apel la autorităţile din România să consulte şi să ţină cont de poziţia Comisiei de la Veneţia. O atitudine de necooperare din partea autorităţilor române riscă să aducă României şi românilor grave prejudicii”, spun liberalii.

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”
Recomandări

Lecții împotriva traficului de persoane cu copii de 13-14 ani în cea mai expusă zonă a României. „Până să fie cazul Caracal, directorii și profesorii nu erau foarte receptivi”

„Comisia de Veneţia confirmă ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiţiei date de majoritatea PSD-ALDE ştirbesc independenţa justiţiei şi reprezintă un mare pas înapoi pentru România! USR cere CCR să ia act de recomandările Comisiei de la Veneţia în analiza de constituţionalitate la legile Justiţiei. În caz contrar, vom depune în regim de urgenţă în Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justiţiei potrivit recomandărilor Comisiei, după ce acestea vor fi promulgat”, a anunțat și Dan Barna, de la USR.

El a continuat: ”Sperăm ca după ce această opinie a ajuns la Bucureşti să o citească şi Liviu Dragnea şi să renunţe la planurile de a arunca complet în aer ordinea politică şi legală prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor Justiţiei”.

Deputatul Eugen Tomac, preşedintele PMP, a declarat că poziţia Comisiei de la Veneţia cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justiţiei din România este una corectă, bazată pe o „evaluare temeinică din teren”, adăugând că mecanismul de numire a procurorilor şefi trebuie regândit astfel încât aceştia să-şi poată desfăşura activitatea fără niciun fel de ingerinţe din partea politicului.

Comisia de la Veneția a publicat opinia preliminară pe legile justiției. Judecătorii spun că, ”cel mai probabil, modificările aduse acestor legi vor submina independența procurorilor și judecătorilor, dar și încrederea publicului în justiție”

. Comisia cere autorităților din România să regândească modul în care se face numirea și revocarea procurorilor șefi de la DNA, DIICOT și Parchetul General. Mai exact, Comisia de la Veneția cere ca rolurile președintelui României și al CSM să fie menținute.

Citește și: Firea, Pandele și Nețoiu, vacanță comună în Turcia, începută cu oprirea îmbarcării pasagerilor și cu transport VIP pe pistă către avionul de Antalya!

Close
Închide
  Close