Problemele orașului Mikolaiv, oraș-port la Marea Neagră, la est de Odesa, explică miza noii strategii a președintelui Vladimir Putin, în tentativa sa de a învinge Ucraina.
În lipsa unor victorii pe câmpul de luptă, liderul de la Kremlin mizează acum pe terorizarea civililor și pe distrugerea infrastructurii, în încercarea de a alimenta diviziunile dintre ucraineni, odată cu venirea iernii, scrie New York Times, care a stat de vorbă cu mai mulți localnici pentru a înțelege atitudinea acestora.
Elizaveta Kaciuk, o femeie nevoită să stea la coadă zilnic pentru a-și încărca bidoanele cu apă potabilă, i-a blestemat pe rușii care i-au bombardat orașul, dar și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de compatrioții ei ucraineni, care îl conduc.
Ea s-a declarat sătulă de incapacitatea liderilor locali de a restabili serviciile esențiale pentru cetățeni. Uneori, apa din camioanele-cisternă care o distribuie prin oraș nu ajunge la toată lumea, iar ea se întoarce acasă cu mâna goală.
„Da, Rusia a aruncat în aer conductele, dar multe depind de liderii noștri, dacă ar cheltui banii așa cum e nevoie, nu am avea această problemă”, a spus femeia.
Apă de mare la robinet
În aprilie, armata rusă a aruncat în aer toate conductele de apă dulce care alimentează orașul, probabil în speranța că va goni populația civilă și va captura centrul urban mai ușor. Administrația orașului a răspuns prin conectarea conductelor la un estuar al Mării Negre, ca ultimă soluție, și a început să pompeze apă sărată în case.
Lipsa apei potabile i-a împins pe locuitorii orașului relativ înstărit într-o rutină medievală. Ei trebuie să care apă din fântâni și rezervoare amenajate în parcuri sau în curțile bisericilor, umplute de organizații caritabile.
Accesul la electricitate este intermitent. Locuitorii sunt nemulțumiți de lipsa de progres în ceea ce privește reparațiile – chiar dacă recunosc că rușii sunt de vină și că bombardarea aproape zilnică a orașului face ca eforturile să fie dificile.
Misiunea oficalilor locali este prin urmare tot mai dificilă.
Bombardarea orașului Mikolaiv, oraș-port la Marea Neagră, face parte dintr-o campanie mai amplă a Rusiei, care a vizat întreaga țară și care țintește, cu rachete și drone, infrastructura electrică, de încălzire și de apă.
Atacurile s-au accelerat în această lună, provocând pene de curent în Kiev, capitala țării, și distrugeri în Cernihiv, în nord, și Zaporojie, în sud. Președintele Volodimir Zelenski a declarat că o treime din infrastructura electrică a Ucrainei este acum avariată.
Unii ucraineni consideră că atacurile, care nu au nicio legătură cu luptele de pe front, sunt mișcări iraționale ale Rusiei, menite doar să îngrozească civilii și să-i liniștească pe criticii interni care cer o radicalizare a strategiei. Mulți promit că vor rezista în ciuda greutăților și nu vor ceda în fața inamicului.
„Poate că Putin crede că oamenii vor spune: «Ajunge! Opriți-vă! Păstrați teritoriile ocupate!…»”, a declarat Natalia Loboika, educatoare la grădiniță, întâlnită de jurnaliștii cotidianului american tot la coadă la apă.
„Dar el nu înțelege Ucraina. Sunt pregătită să trăiesc așa atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat femeia.
O strategie folosită cu succes în alte războaie
Daniel Speckhard, un fost diplomat american care a condus politica de reconstrucție a SUA în Irak în urmă cu un deceniu, a declarat că atacurile ar putea avea ca scop, în timp, să stârnească furia ucrainenilor față de propriul guvern, chiar dacă este clar că rușii sunt responsabili.
Aceeași dinamică a existat în Irak, a spus el: deși adversarii guvernului erau cei care sabotau rețeaua electrică, mulți irakieni au început să acuze guvernul susținut de SUA că nu a reușit să o restabilească.
„Este modul în care văd că se desfășoară lucrurile”, a observat Speckhard, cu referire la situația din Ucraina.
„Oamenii nu se demoralizează pur și simplu și nu atârnă un steag alb la ferestrele lor. Nu așa lucrează Putin. El lucrează prin intermediul sistemului politic local. Oamenii devin nemulțumiți de liderii lor politici, iar liderii trebuie să distragă atenția de la război”, a adăugat acesta.
În discuțiile cu jurnaliștii New York Times, locuitorii și-au exprimat o oarecare nemulțumire față de liderii orașului, dar și o sfidare față de agresiunea rusă.
Elizaveta Kaciuk, care a lucrat ca analistă financiară la o bancă înainte de a-și pierde locul de muncă atunci când a izbucnit războiul, a declarat că „nu ar trebui să negociem cu teroriștii”. „Nu vrem o încetare a focului. Vrem victorie”, a adăugat ea în timp ce căra apă spre casă.
Cu toate acestea, a spus ea, lunile în care a trăit fără servicii de bază, în timp ce orașul se afla sub bombardament, au avut un impact negativ. „Ne simțim ca niște oameni de mâna a doua”, a spus ea. „Nu am fost săraci. Obișnuiam să ne luăm o vacanță pe plajă în fiecare an”, a adăugat femeia.
Halina Komisarenko, o crescătoare de câini ai cărei ciobănești germani au fost premiați în Ucraina, transportă în fiecare zi apă pentru familia ei și pentru canisa sa aflată în curtea din spate.
„Oamenii devin pur și simplu mai furioși” pe ruși, a spus ea. „Pur și simplu îi urâm și mai mult. Mai degrabă aș sta în întuneric și în frig decât în Rusia”, a concluzionat femeia.
„Apa este doar o altă armă în război”
De la începutul invaziei, în februarie, Rusia a lovit infrastructura civilă din zonă cu rachete și obuze de artilerie de aproximativ 12.700 de ori până marți, a calculat biroul lui Vitalii Kim, guvernatorul militar ucrainean al regiunii.
Calculul include lovituri asupra a 89 de spitale și clinici, 964 de conducte de gaze naturale sau stații de pompare și 30 de instalații de distribuție a apei.
„Ei atacă infrastructura civilă pentru a crea un câmp informațional negativ în interiorul țării noastre și speră că poporul nostru se va certa, va cere președintelui nostru să negocieze cu Rusia”, a declarat Kim într-un interviu.
Dar este un efort eșuat, a spus el, care nu i-a întors pe majoritatea locuitorilor împotriva propriului lor guvern. „Vorbim cu oamenii noștri și le explicăm: «Rusia a distrus sursa de apă»”, a spus el.
Un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, publicat săptămâna trecută, a arătat că 86% dintre ucraineni susțin continuarea acțiunilor militare împotriva ocupației rusești, chiar dacă atacurile cu rachete persistă. Dar sprijinul a fost mai scăzut, de 69%, în estul Ucrainei, unde bombardamentele au fost mai intense.
Înainte de invazie, orașul Mikolaiv – care se află pe un mal al râului Buh, acolo unde acesta formează un estuar la Marea Neagră – pompa apa dulce prin două conducte care traversează teritoriul controlat acum de forțele rusești. Când rușii le-au întrerupt, oficialii ucraineni au fost nevoiți să improvizeze și să introducă prin conducte apă de mare.
„Apa este doar o altă armă în război”, a declarat Boris Dudenko, directorul instalațiilor de apă din oraș.
„Noi dăm vina pe primarul nostru”
Un duș este posibil, deși lasă o patină de sare care mănâncă pielea. Spălatul pe dinți nu este recomandat. Rugina și alte minerale din apă, care îi dau nuanța portocalie, provoacă reacții alergice. Folosirea ei pentru a pregăti mâncarea, pentru a uda o grădină sau pentru a pune în funcțiune o mașină de spălat sunt excluse.
„Ei bine, din păcate, așa trăim acum”, a declarat Dudenko. „Dar, din fericire, majoritatea oamenilor înțeleg și dau vina pe ocupant, dau vina pe agresor. Unii oameni se vor plânge întotdeauna. Și mă învinovățesc pe mine, și îl învinovățesc pe primar că le face viața mizerabilă”, a admis el.
Dudenko a declarat că nu cunoaște exemplul altui oraș modern care să fi pompat apă de mare în conducte, înainte de experimentul din Mikolaiv. Locuitorii suportă cât pot de bine, dar sunt și exasperați.
„Este pur și simplu imposibil să trăiești așa”, a declarat pentru New York Times Iulia Kraveț, care are grijă de un nou-născut într-un apartament la etaj. Soțul ei, Oleksandr, transportă litri de apă în fiecare zi, pentru a spăla bebelușul, pentru a pregăti mesele și pentru toate celelalte necesități.
„Se întrerupe curentul electric, se întrerupe apa și cineva trebuie să fie responsabil pentru asta”, a spus ea, „noi dăm vina pe primarul nostru”.
Jumbo • 29.10.2022, 10:47
Putin actioneaza cavalereste. Impiedica mercenarii sua din slujba cozii de topor CIA zelenski sa se mai ascunda dupa civili. Ca in herson. Gata, zelenski e terminat, kadirove du te si ***😀😀😀
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.