„Dacă vom ajunge la nivelul în care se va decide revenirea sistemului la ce a fost în anii ’90- 2000, atunci clar că mulți dintre noi, care lucrăm la acest nivel, nu mai avem ce căuta, pentru că n-avem cum să ducem sistemul înapoi la anii ’90-2000. Nu numai eu (n.red. – aș pleca), eu cred că mulți colegi s-ar gândi la fel cum gândesc și eu”, a declarat Raed Arafat la Digi24.
Șeful DSU a precizat că dacă persoana lui deranjează, atunci „soluţia este simplă”.
Dacă persoana doctorului Arafat deranjează, eu sunt într-o poziție numită, nu sunt nici ales, nici pe concurs, sunt numit. Dacă eu sunt cel care deranjez și dacă eu dispar, sistemul poate fi lăsat să meargă mai departe așa, atunci soluția e simplă: mă depersonalizează sistemul prin eliminarea lui Arafat și sistemul merge mai departe.
Raed Arafat, despre plecarea din DSU:
În acest context, secretarul de stat în MAI consideră că soluția poate veni pe cale politică, dinspre coaliția guvernamentală.
„Eu am toată încrederea la toate nivelurile politice, și nu neapărat numai la coaliție, dar la coaliție în mod deosebit. Eu nu cred că cineva dorește să dărâme acest sistem. Din toate discuțiile, și pe o parte, și pe alta, eu am văzut deschidere. Eu nu cred că cineva vrea să distrugă un lucru care funcționează bine pentru România”, a mai spus Arafat.
De unde a pornit conflictul Rafila – Arafat
În decembrie 2021, la puțin timp după ce a fost numit ministru al sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre separarea sarcinilor între instituția pe care o conduce și DSU. „Trebuie discutate deschis atribuțiile”, a spus atunci Rafila.
Patru luni mai târziu, în aprilie 2022, Ministerul de Interne a supus în dezbatere publică un proiect de lege privind reorganizarea instituţiei, în care era precizat că asistenţa medicală de urgenţă trebuie să rămână la DSU, condus de Raed Arafat.
În replică, Alexandru Rafila a afirmat că el nu a fost informat despre acel proiect. „Am recunoscut şi recunosc public toate meritele domnului doctor Arafat, care a făcut o treabă excelentă în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii şi lucrul acesta cred că este clar pentru toată lumea”, a spus Rafila pe 7 aprilie.
El a mai afirmat că SMURD este o structură a DSU, care şi-a făcut foarte bine datoria, dar a adăugat că integrarea serviciilor de urgenţă cu celelalte servicii ale sistemului de sănătate este absolut necesară, „pentru că nu funcţionează separat”.
De atunci, Rafila și Arafat au continuat să polemizeze pe acest subiect, însă fiecare a susținut că nu are o dispută personală cu celălalt.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro