Ministrul Ioana Mihăilă a prezentat astăzi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor COVID. Ministrul a afirmat că datele relevante privind decesele COVID din România sunt cele din certificatele constatatoare ale deceselor. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică prezentate de ministru, în 2020, numărul total se ridică la aproximativ 21.000 de oameni, arată calcul făcut de Libertatea.
Tot în 2020, numărul oficial privind decesele de COVID transmis populației a fost de 16.120, număr înregistrat pe platforma Corona.Forms.
„Comunicările zilnice care au fost transmise populației sunt cele din Corona.Forms. Comunicările care ne-au fost transmise de către Comisia de Analiză sunt din alte baze de date, care nu pot fi comunicate zilnic”, a spus ministrul sănătății.
Rugată de jurnaliști să explice diferența, ministrul a spus că „datele care sunt furnizate în timp real nu pot să aibă același grad de acuratețe precum datele din certificatele constatatoare ale deceselor”, declarat ministrul sănătății Ioana Mihăilă.
„Așa cum și în alte țări s-a întâmplat, este și va fi în continuare nevoie de o re-analiză a numărului de decese pe baza acestor certificate medicale constatatoare ale deceselor”, a mai spus ministrul.
Cele mai importate declarații ale ministrului sănătății:
- Când ne referim la cadrul general, comisia apreciază că sursa oficială este certificatul constator al decesului
- OMS a introdus noi coduri de boală, inclusiv coduri pentru decese COVID, preluate și în sistemul de raportare din România
- Rezultatele verificărilor: s-au analizat mai multe surse de informație. Datele de la INS arată: în 2020 s-au 16.792 de decese cu diagnostic COVID 19 și 234 de cazuri cu diagnostic COVID cu virus neidentificat. 3.920 de decese cu alte cauze, cu COVID diagnostic secundar și 281 de cazuri cu diagnostic COVID secundar, cu virus neidentificat.
- Analiza deceselor raportate de spitale în 2020: 26.106 decese, 227 cu diagnostic principal COVID și restul cu diagnostic secundar.
- În sistemul CoronaForm – 16.120 de decese, iar în alerte MS – 18.948
- Numărul deceselor rezultat din raportările spitalelor – 18.670
- Comisia a analizat datele de la spitale cu cele mai mari diferențe între cele 2 platforme și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate de un spital
- Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunoscut neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare
- Comisia a analizat datele de la spitale și au detectat diferențe de până la 500 de cazuri raportate pe spital între cele două platforme. Cauze: organizarea raportării variază, unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze, există un nivel de cunoaștere redus și confuzii privind procesul de raportare.
Întrebări și răspunsuri:
- Nu aș căuta greșeli și vinovați pe diferențele de raportare și m-aș concentra pe ameliorarea procesului. Am trimis o solicitare către DSP-uri pentru clarificări legate de metodele de raportare.
Care sunt județele cu cele mai mari diferențe?
În acest moment avem doar diferențe între datele care au fost raportate între diferitele platforme. Prin datele venite de la DSP vom vedea în care dintre județe putem ameliora procesul
Ați spus că datele care sunt relevante sunt cele din certificatele constatoare ale deceselor, rezultă că pe certificate sunt aproape 21.000 de cazuri, populația a știut cu aproape 5.000 mai puține.
Datele raportate sunt cele din Corona.Forms. În acest moment, eu v-am comunicat, toate datele care au fost transmise Comisiei din toate bazele de date. Comunicările zilnice care au fost transmise populației sunt cele din Corona.Forms. Comunicările care ne-au fost transmise de către Comisia de Analiză sunt din alte baze de date, care nu pot fi comunicate zilnic.
Credeți că dupa acest moment se vor rezolvaaceste probleme de raportare? Am avut discuții cu INSP și cu DSP-urile pentru a înțelege procesele prin care se fac aceste raportări, astfel încât aceste date să fie cât mai aproape de o corelare
Raportul va fi făcut public?
Am prezentat datele agregate în acest raport. Vom menține sistemele de raportare care s-au dovedit eficiente și cu cele mai puține erori.
Care este diferența dintre decesele raportate în Corona-forms și cele din alerte MS?
Am prezentat datele în acest raport. Consider necesară actualizarea periodică a datelor din Corona-forms cu cele furnizate de Institutul Național de Statistică. Diferențele sunt mai mari în vârfurile pandemice.
Ministrul a primit încă de vineri, 7 mai, raportul comisiei de anchetă privind raportarea deceselor COVID, dar a ales să nu-l facă imediat public, ci „a cerut mai multe detalii, pentru că nu arată cum ar trebui”, a spus un oficial din minister pentru Libertatea.
Libertatea a scris luni, 10 mai, că peste 2.300 de oameni decedați până la 1 martie 2021 care figurează oficial drept morți COVID în actele din spital și în scriptele INS au fost excluși din raportările făcute de Grupul de Comunicare Strategică către public și din situațiile întocmite de România pentru instituțiile europene.
La cele 2.300 de decese neraportate, conform unor surse din Ministerul Sănătății, în raportările de la INS sunt încă 3.000 de morţi cu diagnostic secundar COVID.
Întrebată, miercuri, la Europa FM, dacă sunt cel puţin 5.000 de decese în plus faţă de cele înregistrate oficial, demnitarul s-a ferit să se pronunțe: „Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arată că, în diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obţinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele să nu ne dea un rezultat exact”.
S-ar putea ca nicodată să nu ştim câte persoane au decedat de COVID în această pandemie. Fie că nu au fost raportate corect, fie că nu au fost înregistrate corect, fie că nici măcar nu au fost diagnosticate.
Ioana Mihăilă, miercuri, la Europa FM:
Săptămâna trecută, invitată în emisiunea „Insider Politic”, de la Prima TV, Mihăilă, confirmase că decesele înregistrate în platforma Corona.Forms sunt mai multe decât cele de pe platforma „Alerte.ms”.
Cel mai probabil, este vorba despre o sumă de erori umane și atunci este important să analizăm procesele, să vedem unde și din ce cauză s-au produs erorile umane și cum le putem îndrepta.
Ioana Mihăilă, săptămâma trecută, la Prima TV:
Iar la postul public de televiziune, ministrul a vorbit despre „erori de raportare în aplicaţia Corona.Forms în cazul a aproximativ 1.000 de pacienţi”.
Cel care a semnalat problemele legate de raportarea deceselor COVID a fost Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății. Acesta a făcut anunțul în prima conferință de presă susținută după ce a fost revocat din funcție, susținând că ar fi vorba despre o diferență de câteva mii de morți. De asemenea, el a declarat, ulterior, că sunt sute de decese care nu au fost raportate la spitalele Colentina și ROL 2.
După afirmația fostului ministru, cele două spitale au transmis că în cele două platforme în care se încarcă datele privind decesele de COVID-19 nu există diferențe semnificative.
La acel moment, spitalele COVID raportaseră în Alerte.ms aproximativ 33.000 de decese, cu peste 7.000 de morţi în plus faţă de cifra oficială, comunicată către populație din cealaltă platformă, Corona.Forms, după cum a declarat pentru o Libertatea o sursă din Ministerul Sănătății. Diferența a fost confirmată pentru ziar și de a doua sursă, un expert din afara ministerului, care a avut acces la cele două platforme.
- Premierul Florin Cîţu a semnat, la 19 aprilie, ca ministru interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Comisia este alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro