Ce se întâmplă cu ratele pentru creditele cu dobândă variabilă

Acest lucru se întâmplă pentru că indicele IRCC, cel care stabilește valoarea dobânzii pentru aceste credite, va scădea de la 5,66% la 5,55%. Această scădere poate părea mică, dar înseamnă o economie de bani pentru cei care au astfel de credite, scrie România Liberă.

De exemplu, dacă ai un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata ta lunară va scădea cu aproximativ 20 de lei. Deși nu este o sumă mare, dacă te gândești că ai o perioadă lungă de plată, acești 20 de lei se adună. Comparativ cu începutul anului trecut, rata ta va fi cu aproximativ 77 de lei mai mică.

Ce alternative sunt pentru cei care vor un credit nou sau o refinanțare

Pentru cei care doresc să își facă un credit nou sau să își refinanțeze împrumutul, există și o altă opțiune. Este vorba de creditele cu dobândă fixă. La aceste credite, dobânda rămâne constantă pe toată perioada creditului, ceea ce poate face planificarea mai ușoară.

În plus, unele oferte de credite cu dobândă fixă pot avea rate lunare mai mici, sub 1.400 de lei, ceea ce poate fi o diferență semnificativă față de creditele cu dobândă variabilă. Dacă nu vrei să îți faci griji că ratele vor crește, un credit cu dobândă fixă poate fi o opțiune mai sigură.

Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”
Recomandări
Cum ar putea arăta motivarea CCR în cazul secretizării declarațiilor de avere. Profesorul de drept Cristian Clipa: „Procurorii nu trebuie să fie serviți ca la restaurant”

Modificări importante în programele pentru tineri și familii

Ministerul Muncii propune câteva modificări importante în programele de sprijin financiar pentru tineri și familii, care le vor face mai accesibile. În cadrul programului Student Invest, tinerii vor putea folosi banii și pentru mai multe cheltuieli, nu doar pentru plata chiriei sau achiziționarea unei case.

De exemplu, vor putea să își plătească investigațiile medicale, inclusiv pentru membrii familiei, sau să ramburseze credite anterioare, inclusiv cele din cadrul programului Noua Casă. De asemenea, limita pentru plata chiriei va crește de la 300 la 500 de euro pe lună, iar tinerii vor putea lua credite de până la 75.000 de lei, fără dobândă. Aceste modificări le vor permite tinerilor să aibă acces la mai multe resurse financiare, în special pentru cheltuieli care nu erau eligibile până acum.

Cum se schimbă programul Family Start pentru familii

Și programul Family Start, destinat familiilor, va suferi modificări importante. În primul rând, suma maximă pentru plata chiriei va crește. De asemenea, va fi eliminată condiția ca doar unul dintre părinți să fie sub 45 de ani pentru a beneficia de program. Astfel, amândoi părinții vor putea solicita sprijin financiar, iar venitul pe membru de familie trebuie să fie de cel puțin 7.000 de lei. În cazul familiilor monoparentale, venitul minim trebuie să fie de 7.500 de lei.

Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând
Recomandări
Digul subteran din Salina Praid s-a prăbușit. Minerii au încercat până în ultima clipă să salveze o secțiune a minei și au ieșit plângând

Un alt avantaj important este că părinții vor putea să ramburseze și un credit ipotecar mai vechi, inclusiv unul obținut prin programul Noua Casă. În cadrul programului Family Start, familia va putea împrumuta până la 150.000 de lei, iar statul va acoperi 75% din dobândă. Aceste schimbări vor face mai ușor pentru familii să obțină sprijin financiar pentru nevoile lor, cum ar fi plata chiriei sau achiziționarea unei case.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.