El a recunoscut că Suedia a „eșuat”, abordarea autorităților față de pandemie fiind greșită, iar din această cauză oamenii au suferit „enorm”.
Numărul morților din țară a fost „teribil”, a spus Carl Gustaf. Inclusiv fiul și nora sa au fost depistați pozitiv la coronavirus, luna trecută.
Cuvintele regelui în vârstă de 74 de ani vin într-un moment greu, în care țara a înregistrat 91 de morți într-o singură zi, ducând totalul la aproape 7.900 de decese. Rata de infectare pe cap de locuitor este mult mai mare decât a vecinilor nordici, însă mai mică decât în Marea Britanie, Italia, Spania sau Franța, mai arată sursa citată.
Fără carantină și măști faciale
Suedia a avut o abordare relaxată față de virus, susținută de epidemiologul Anders Tegnell. Nu a fost impusă deloc carantina, măștile faciale nu au fost obligatorii, școlile, restaurantele și întreprinderile au fost lăsate deschise, iar regulile de distanțare socială și igienă au fost lăsate la latitudinea locuitorilor.
„Cred că am eșuat”, a recunoscut regele în cadrul emisiunii de la SVT – televiziunea națională din Suedia, într-un extras din emisiune, dat publicității miercuri. Întregul interviu urmează să fie difuzat în data de 21 decembrie.
„Am avut un număr mare de decese și asta este groaznic. Ne aduce la toți suferință. Suedezii au suferit enorm, în condiții dificile. Ne gândim la familiile care nu și-au putut lua adio de la cei decedați. Cred că este o experiență dură și traumatică”, a spus regele.
În primăvară, atitudinea relaxată a guvernului față de virus a fost susținută pe scară largă de suedezi. Pe măsură însă ce pandemia a avansat și a produs un număr tot mai mare de morți, mai ales la căminele de bătrâni, criticile s-au înmulțit.
Au luat măsuri în toamnă, dar măștile tot nu sunt obligatorii
Miercuri, prim-ministrul Stefan Lofven a spus că experții suedezi au judecat greșit și nu au prevăzut apariția celui de-al doilea val de COVID. Ei nu au luat măsurile adecvate pentru a-l preîntâmpina, iar ca o consecință au fost infectate aproape 250.000 de persoane în toamnă și iarnă.
Guvernul s-a văzut astfel nevoit să ia cele mai dure măsuri de până acum. A limitat adunările publice la opt persoane și a interzis vânzările de alcool după ora 22.00. Cu toate acestea, încă nu a impus obligativitatea măștilor de protecție.
Premierul Lofven a apărat strategia generală a țării, dar a recunoscut că Suedia nu a reușit să protejeze persoanele în vârstă. Capitala Stockholm se află acum în centrul celui de-al doilea val al epidemiei, mai arată sursa citată.
Lars Falk, medic la o unitate ATI a Spitalului Karolinska din Stockholm, a declarat pentru AFP că au primit de la autorități trei scenarii pentru al doilea val, însă au fost loviți mult mai puternic decât se așteptau. „Ne-am pregătit pentru ceea ce e mai rău, dar s-a dovedit de două ori mai rău”, a declarat acesta, potrivit sursei citate.