E delicioasă, ușor de preparat și te face să te lingi pe degete! Păturata pe crumpi a fost adusă în zona Banatului de pustă de către coloniștii șvabi și se pregătește în continuare, cu sfințenie, în unele gospodării din satele din apropiere de localitatea Ciacova din Timiș.

Bătrânii din Ciacova au avut grijă să transmită din generație în generație rețeta adusă de șvabi și iată că acum se bucură și ei de un festival.

paturataIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Păturata se prezintă gurmanzilor chiar în piața centrală din Ciacova, la prima ediție a evenimentului ce poartă numele Festivalul Păturatei la Ciacova. Povestea păturatei pe crumpi, considerată și mâncarea săracilor, este extrem de interesantă.

INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”
Recomandări
INTERVIU. Părintele fondator al rockului alternativ sovietic, interzis în Rusia lui Putin, concertează la București: „Oamenii care au declanșat acest război şi-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”


::placeholdeR–>

În 9 iunie, în piața centrală din micuța localitate timișeană, la prima ediție a Festivalului Păturatei, vor fi așezate șase cuptoare la care vor găti șase femei din zonă. Mâncarea adusă de șvabi în Banat va fi în centrul atenției, dar de la eveniment nu vor lipsi tradiționalii mici sau grătarele care vor sfârâi pe cărbuni încinși. Totul se va petrece pe acorduri de muzică populară, iar petrecăreții vor putea încinge și hore.

Evenimentul este o premieră, ideea venind chiar din Primăria Ciacova.

„Este o mâncare specifică zonei Banatului de pustă. Mai multe sate și orașe au acele festivaluri ale ceaunelor, dar noi am vrut să ieșim puțin din tiparele consacrate. Păturata pe crumpi mai este cunoscută sub denumirea de tolvăgele, în două sate care aparțin de Ciacova așa i se spune. La origini, mâncarea este șvăbească. Șvabii din Ciacova au venit în primul val de colonizare. Nu au fost cele mai înstărite familii. Dacă ne uităm la compoziția păturatei, la origini, ingredientele sunt puține, astfel că și-au putut permite s-o gătească și familii mai puțin înstărite. Mâncarea se face la capac, deci la aburi, și, pentru că ștrudelul se întinde cât masa și se rotește, în momentul în care se gătește, se poate desface în foi, ca și cum ar fi pătură peste pătură. De aici și denumirea de păturată”, a explicat Cipriana Sava, consilier pe probleme de turism în cadrul Primăriei Ciacova.

A fost considerată mâncarea săracilor

Nu mulți știu ce presupune acest fel de mâncare și nu poate fi comparat cu papricașurile sau tocănițele care au deja festivalurile lor în multe zone din Banat. Chiar dacă nu sunt multe familiile care încă pun pe masa de duminică, măcar o dată pe lună, păturata pe crumpi, oamenii nu vor ca rețeta să se piardă.

De ce candidatura lui Cîrstoiu vulnerabilizează alianța PNL-PSD