Articol de Pilita Clark

Următorul e-mail este și mai grav: dv. sunteți unul dintre cei concediați. Vă ridicați din pat, cu inima bătând cu putere, și vă luați laptopul pentru a vă conecta la rețeaua companiei. Parola dv. nu mai funcționează.

Este ora la care trebuie să sunați în Franța, dar nu vă amintiți numele persoanei pe care trebuie să o sunați, nici numărul ei. Totul era într-un e-mail la care nu mai aveți acces. Îi trimiteți un mesaj managerului direct, al cărui număr, din fericire, îl aveți în telefon. Vă spune că și el a fost concediat.

A aflat după ce a încercat să intre în birou și a descoperit că badge-ul său nu mai funcționează. În cele din urmă, vă ridicați și vă gândiți la săptămânile sumbre care vă așteaptă pe calea pe care urmează să o ia viața dv.

Vivek Gulati nu trebuie să-și imagineze nimic din toate acestea. Este aproape exact ceea ce i s-a întâmplat când a devenit unul dintre cei 12.000 de angajați concediați de Google la începutul anului 2023 – o perioadă sumbră de restructurări în sectorul tehnologic.

Inginerul software în vârstă de 47 de ani a scris ulterior despre experiența sa într-un articol din Harvard Business Review, în care a descris șocul de a afla prin e-mail că și-a pierdut locul de muncă. L-am contactat săptămâna aceasta, după ce noile date lunare din SUA au arătat că numărul concedierilor a crescut cu aproape 200.000 în aprilie.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

În mod separat, un sondaj a sugerat că reducerile de personal la distanță, impersonale, care au fost o caracteristică inevitabilă a restricțiilor impuse de pandemie, au persistat. Până la 57% dintre lucrătorii americani concediați în ultimii doi ani au primit vestea prin e-mail sau telefon, potrivit unui sondaj realizat de site-ul de cariere Zety.

Doar 30% au aflat față în față. Restul au aflat printr-un apel video sau din zvonuri la birou, cu excepția a 2% dintre cei ghinioniști care și-au dat seama că au fost concediați abia când nu au mai putut să se conecteze la e-mailul de serviciu sau la un sistem de mesagerie precum Slack. Fără îndoială, acest lucru se întâmpla și înainte de pandemie.

Oricum, acest lucru nu l-a surprins pe Gulati, care s-a întors la Google în calitate de contractor, nu ca angajat cu normă întreagă. Ca veteran în domeniul tehnologiei, el a mai trecut prin reduceri de personal și nu are timp să se gândească la faptul că e-mailul ar putea fi singura modalitate de a concedia mii de oameni.

El a subliniat că toți cei concediați au un manager care le-ar putea da vestea și le-ar putea oferi asistență personalizată, ceea ce este atât adevărat, cât și important. Când și-a pierdut locul de muncă la grupul american de tehnologie Broadcom, în urmă cu aproape un deceniu, un vicepreședinte l-a sunat pentru a-i spune că o achiziție a făcut această măsură inevitabilă, dar că dorește să-l ajute.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

S-a oferit să-l prezinte pe Gulati unei alte companii care, în opinia sa, l-ar fi angajat cu plăcere. „Până în ziua de azi, am un mare respect pentru acel vicepreședinte și pentru întreaga echipă cu care am lucrat”, spune Gulati.

Este de înțeles, la fel ca și impactul asupra persoanelor care își păstrează locul de muncă după concedieri în masă, dar trăiesc într-o teamă atât de mare de următoarea rundă, încât fac viața profesională mai dură și mai puțin colaborativă.

Acesta este doar unul dintre motivele pentru care este în interesul angajatorului să dea măcar un telefon în cazul unei concedieri, deși nici măcar acest lucru nu este ideal. Nu există nicio modalitate de a ști ce face persoana care urmează să fie concediată în acel moment.

Chiar dacă nu se află la patul unui părinte pe moarte sau nu se îndreaptă spre o înmormântare, ar putea fi cu ușurință într-un loc lipsit de intimitate, cum ar fi la coafor. Acolo se afla anul trecut Sharyn Ghidella, o prezentatoare de știri populară din Australia, când a primit un telefon prin care i s-a spus că, după 17 ani la postul de televiziune, i s-a terminat contractul.

Mai târziu, ea a declarat că „nu era chiar concedierea la care se aștepta”. Fanii ei consternați au acuzat rețeaua de lașitate și grosolănie. Uneori, concedierea oamenilor este necesară. Eu însumi am făcut-o, deși sper să nu mai fiu nevoită să o fac vreodată.

Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

Dar nu există nicio scuză pentru a înrăutăți un moment brutal prin transmiterea veștii fără un contact uman personalizat, mai ales într-o companie mare, cu resurse suficiente. Cu cât se va pune mai repede capăt acestei pete inutile și crude pe viața corporativă, cu atât mai bine.

Adevărul crud despre restructurările din ziua de azi. Concedierea angajaților prin e-mail sau telefon este încă o practică îngrijorător de comună și trebuie să înceteze
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.