Karachisca
Ingrediente: 2 kg rosii mari si bine coapte, ulei, ceapa, usturoi,
patrunjel sau marar, ardei iute.
Mod de preparare: Rosiile se spala si
se coc in cuptor, intr-o tava emailata. Cand s-au copt bine si au devenit maro,
se curata de pielite, se pun intr-un vas si se bat bine cu lingura de lemn. Se
adauga ulei, ceapa tocata marunt sau usturoi pisat, patrunjel sau marar si ardei
iute, dupa preferinta. Este un aperitiv foarte gustos. Reteta este foarte veche
si putin cunoscuta.
Gem de dovlecei
Ingrediente: 6 kg dovlecei curatati si tocati, 1 1/2 kg zahar, zeama
de la 3 lamai sau hellas (3 linguri), o lingura sare de lamaie, 10 pliculete
vanilie.
Mod de preparare: Se fierb toate pana se ingroasa bine si se
pune gemul cald in borcane bine spalate si uscate. Se pun capace ermetice.
Galuste cu marmelada
Ingrediente: 1 kg cartofi, 2 linguri gris, 2 linguri ulei, 300 g
faina, putina sare.
Mod de preparare: Cartofii se fierb in coaja, se
curata si se paseaza cat sunt calzi. Se adauga 2 linguri gris, 2 linguri ulei,
300 g faina si putina sare. Aluatul se intinde in foaie, se taie patrate pe care
se pune marmelada si se modeleaza sub forma de galuste. Galustele se fierb in
apa cu sare si apoi se tavalesc in pesmet prajit si putina scortisoara.
(retete trimise de Victoria Chelu, str. Av. Colfescu nr. 75, bloc 354,
ap. 20, Alexandria, jud. Teleorman)