Placinta cu nuci
Ingrediente: 500 g faina, 250 g unt, patru galbenusuri, patru linguri zahar, 125 g smantana sau o cescuta mica cu lapte, 500 g nuci, 200 ml sirop de trandafiri, 100 g zahar.
Mod de preparare: Se freaca untul cu faina pe scandura de aluat, se face o scobitura la mijloc unde se pun galbenusurile, zaharul si smantana sau laptele. Se bat cu un cutit, apoi cu lingura se amesteca cate putina faina si cand s-a terminat faina se framanta cu mana pana se face un aluat. Se intind doua foi – o foaie se pune pe fundul tavii unsa bine cu unt, presarata cu pesmet, se asaza deasupra nucile macinate, iar peste nuci se pune foaia cealalta. Se coace si apoi se insiropeaza cu siropul de trandafiri.
Cornulete din seminte de dovleac
Ingrediente: 150 g unt, 150 g zahar tos, 150 g seminte de dovleac macinate, 100 g faina, doua oua intregi, 1/2 praf de copt, zahar vanilat.
Mod de preparare: Se freaca untul cu zaharul pana se face spuma. Se adauga 1/2 din cantitatea de seminte de dovleac macinate, se freaca bine, se adauga restul de seminte de dovleac, apoi ouale intregi, zaharul vanilat si praful de copt, iar la urma faina. Se ia cate o bucatica si i se da forma de cornulet. Se pun cornuletele in tava neunsa si se coc fara a se rumeni prea tare. Se pot umple cu dulceata, rahat sau branza de vaci.
(retete trimise de Vasile Niculescu, str. Aleea Ilioara nr. 16, bl. M 32, sc. B, ap. 81, sector 3, Bucuresti)