Se poate spune că interesul manifestat de femei pentru această meserie este foarte mare, un sfert din locurile puse la bătaie fiind adjudecate de reprezentantele sexului frumos.
„188 de şomeri, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, au terminat cursul de formare profesională în meseria de somelier profesionist, dar practic 240 au trecut prin programe de consiliere. Iar din totalul celor care au absolvit, 45 au fost femei”, a declarat, potrivit Agerpres, managerul de proiect din cadrul Vinexpert, Florin Bejan.
Cursul de somelier s-a organizat în 5 serii, cu 240 de ore de curs, din care 160 au fost efectiv ore de degustare şi de practică, unde au fost analizate şi degustate peste 600 de sticle de vin de cea mai bună calitate.
„Cursanţii au învăţat de la abc-ul vinului până la lucrurile cele mai profunde legate de vinuri, fiind absorbiţi aproape instantaneu în piaţă. 10 dintre aceştia au fost angajaţi de Vinexpert, iar pe alţii i-am recomandat noi ca somelieri. Mulţi dintre ei au provenit din alte medii precum cel medical, bancar sau au fost profesori de matematică şi de canto”, a spus Florin Bejan.
Necesarul de lucrători calificaţi în meseria de somelier este de aproximativ 10.000 la nivel naţional, aceştia putând opera pentru producătorii de vinuri, comercianţi, retaileri şi continuând cu industria de hoteluri şi restaurante din toată România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro