„Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Uniunii Europene. La ora 15:30, am terminat de uploadat toate cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR-ul, împărțit pe aproape 30 de capitole”, a explicat ministrul Cristian Ghinea, într-o postare video pe Facebook.
„Este o muncă enormă, pe care colegii mei din Ministerul Investițiilor și Proiectelor au făcut-o și le mulțumesc foarte mult. În ultima săptămână, am stat aici până la 12-1 noaptea. Le mulţumesc pentru dedicare tuturor. Suntem aproape de capătul drumului. În acest moment, România are PNRR-ul oficial depus”, a precizat ministrul proiectelor europene.
Guvernul publică integral PNRR pe 2 iunie
În baza PNRR, România ar putea primi de la Uniunea Europeană 29,2 de miliarde de euro, adică 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană prin PNRR trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate.
Palatul Victoria a anunțat pe 26 mai că PNRR va fi publicat integral „către publicul larg și jurnaliști” pe data de 2 iunie.
Premierul Florin Cîţu a spus în Parlament, pe 26 mai, că PNRR este un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii, vine şi cu o parte de reformă și toate investiţiile trebuie finalizate până în 2026, în caz contrar „pierdem banii”.
Programul de definitivare şi comunicare a PNRR:
- 27-28 mai: negocieri tehnice cu Comisia
- 28-30 mai: definitivarea textului, ţinând cont de ultimele negocieri
- 31 mai: depunerea oficială a PNRR în sistemul informatic al CE. Se vor depune 30 de documente separate, câte unul pentru fiecare capitol transversal şi pentru fiecare componentă.
- 1 iunie: reunirea textelor într-un format pentru publicare
- 2 iunie: publicarea integrală şi prezentarea PNRR către publicul larg şi jurnalişti.