Mai multi copii „din flori”, mai putine casatorii, mai multe divorturi. Acestea ar fi, in linii mari, concluziile unui studiu privind familia din Romania.
In ultimele decenii, numarul casatoriilor a oscilat intre 7 si 9 la 1.000 de locuitori. Tendinta de scadere s-a accentuat constant dupa 1990. Daca atunci erau 8,3 casatorii la 1.000 locuitori, in 2002 rata a ajuns la 5,6. La orase, aceasta tendinta a fost mult mai puternica decat in mediul rural. Varstele la care se oficializeaza legaturile au crescut, de la 27 ani in 1990 la 29 ani in 2002. Catalin Luca, psiholog la Asociatia Alternative Sociale, spune ca „au aparut serioase modificari in mentalitatea tinerilor, care vor sa-si puna la punct o cariera si apoi sa-si intemeize o familie. Femeile sunt deosebit de interesate sa aiba o independenta financiara, pentru a intra intr-un cuplu de pe pozitii de egalitate”.
Divorturile sunt mai numeroase, raportate la mia de casatorii. Daca in 1990 se desfaceau 171 casatorii din 1.000, in 2002 erau 240. In 2002, aproape 72% din numarul total al divorturilor s-a inregistrat in mediul urban, proportia la 1.000 casatorii fiind de 2,1 ori mai mare decat in mediul rural. Catalin Luca spune ca „simplificarea procedurii legale de separare explica intr-un fel aceasta tendinta ascendenta. Modelul conjugal a fost zeci de ani unul care includea si violenta domestica. Femeia, cea care in cele mai multe cazuri spune „nu” unei legaturi, nu mai accepta rolul de partener-victima, spargand astfel o „norma” care determina un comportament pasiv. Femeile au devenit mai sigure si pot sa se intretina financiar. Si filmele au un efect destul de important asupra schimbarii mentalitatii, indeosebi cele americane, care promoveaza modelul femeii de cariera ce se descurca in orice situatie, precum si campaniile de informare asupra violentei domestice care, de la un timp, sunt destul de numeroase”.
In anul 2002, frecventa cea mai mare a divorturilor s-a inregistrat dupa un an de la casatorie – in cazul cuplurilor fara copii si dupa 4 ani – la cele cu un copil. Numarul divorturilor din vina barbatului a fost mai mare de patru ori decat al celor din vina femeii, in anul 2002. Infidelitatea conjugala, alcoolismul si violenta domestica sunt principalele cauze de divort.
Majoritatea celor care s-au separat in perioada 1990-2002 au fost absolventi de liceu si salariati. Numarul copiilor care au ramas fara un parinte dupa pronuntarea separarii a fost, in anul 2002, de 22.000.
Si numarul copiilor „din flori” a crescut, de la 16,7% in 1993, la 26,7% in 2002, mai ales in randul femeilor cu studii superioare.