Mergi direct la conținut »
Sarcofagul furat din Egipt în 2011 s-a întors la Cairo. Cum arată piesa placată cu aur Galerie foto
4imagini
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Sarcofagul furat din Egipt în 2011 s-a întors la Cairo. Cum arată piesa placată cu aur

Sarcofagul furat din Egipt în 2011 s-a întors la Cairo. Cum arată piesa placată cu aur

Un sarcofag placat cu aur, care a fost furat din Egipt în anul 2011, s-a întors marți la Cairo. Piesa de o inestimabilă valoare istorică a fost prezentată sub un cadru din sticlă, la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene din Cairo.

De Mihai Niculescu,

Sarcofagul preotului Nedjemankh a fost furat în anul în care au avut loc revoltele de stradă împotriva preşedintelui Hosni Mubarak și a fost vândut ulterior către Metropolitan Museum of Arts din New York, cu alte false, a stabilit ancheta, potrivit AFP și Agerpres.

Impunătorul sicriu auriu de 180 de centimetri a fost realizat pentru Nedjemankh, preot al zeului cu cap de berbec Heryshef, și datează din perioada 150 î.e.n. – 50 î.e.n.

„Sunt fericit că am recuperat această piesă istorică „, a spus secretarul general al Consiliului suprem egiptean pentru antichităţi, Mostafa Waziri. El a precizat că lucrări de „restaurare şi de conservare” vor fi realizate asupra sarcofagului.

Thomas Goldberger, însărcinatul american cu afaceri la Cairo, s-a declarat foarte bucuros de revenirea obiectului în Egipt şi de cooperarea cu autorităţile egiptene.

Sarcofagul a fost vândut muzeului Metropolitan din New York de un comerciant de artă francez, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, contra sumei de 3,5 milioane de euro (aproximativ 4 milioane de dolari). Autoritățile au stabilit că până să ajungă în SUA, a trecut prin Dubai, Germania şi Franţa.

O anchetă realizată împreună de autorităţile americane, egiptene, germane şi franceze a stabilit apoi că obiectul placat cu aur a fost furat din Egipt în 2011. Descoperirea furtului a determinat închiderea unei expoziţii organizate la muzeul Metropolitan, în februarie 2019, întrucât sarcofagul era piesa centrală a acesteia.

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini
Recomandări

Filmul descinderii polițiștilor în casa soției politicianului PNL asociat cu clanurile interlope. Adevăratele imagini

 

Procurorul general din Manhattan, Cyrus Vance, a spus că acesta figura pe o listă de câteva sute de obiecte ce au fost furate de o aceeaşi organizaţie criminală.

Secretarul general Mostafa Waziri a precizat că documentele ce au însoţit sarcofagul atunci când acesta a fost achiziţionat de muzeul Metropolitan şi care îi atestau autenticitatea şi legalitatea provenienţei erau „false”. El a mai spus că ancheta demarată în urmă cu şapte ani după comiterea furtului va continua.

Departamentul pentru repatrierea obiectelor antice egiptene a recuperat „mai multe mii de obiecte istorice” în ultimii doi ani, a precizat Waziri.

Sursa foto: EPA

Close
Închide
  Close