Dacă testele la care este supus aparatul se vor dovedi benefice, medicii de la Spitalul Clinic Fundeni din Capitală le vor putea introduce în corp pacienţilor dependenţi de insulină un dispozitiv în care au implantat celule pancreatice de la un donator. “Aparatul va fi implantat între piele şi muşchi în zona bazinului pentru a intra în contact cu ţesuturile organismului. Prin sistemul de membrane se va face transferul de nutrienţi: glucoza din sânge către celulele pancreatice şi invers, eliberarea insulinei în sânge.
Sistemul, experimentat în Germania
Singura intervenţie externă care să ajute celulele pancreatice să funcţioneze este o injecţie cu oxigen pe care pacientul o va face o dată pe zi”, a declarat profesorul dr. Irinel Popescu (foto), directorul Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni. Irinel Popescu a precizat că acest tip de transplant a mai fost aplicat pe un singur pacient din Germania.
S-au epuizat testele într-o oră şi jumătate
Tot ieri, cu ocazia Zilei Mondiale de Combatere a Diabetului, 363 de oameni din Galaţi au venit la Casa de Cultură a Sindicatelor pentru testările gratuite, ca să afle dacă suferă sau nu de această afecţiune. “Au venit mult mai multe persoane decât ne aşteptam şi toate testele s-au terminat într-o oră şi jumătate”, a spus Magdalena Moroşanu, medic la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Rezultatele nu au fost deloc îmbucurătoare. “Ne îngrijorează rezultatele. 1 din 4 testaţi au diabet deja manifestat şi nu ştiau asta. Am chemat la internare 42 de persoane cu glicemii foarte mari, de 300 şi 340”, a spus medicul la finalul testării. (Maria Vlad)
fotografii: Shutterstock, Gabriel Pătruţ, captură PRO TV