UPDATE 22:50: După ce Theresa May a câștigat votul de încredere al parlamentarilor din Partidul Conservator, aceasta a făcut câteva declarații, în care le-a mulțumit celor care o susțin în continuare.

„Sunt recunoscătoare pentru vot. Trebuie să livrăm Brexitul britanicilor și să le oferim un viitor mai bun în această țară. O să mă duc mâine (joi – n. red.) la Consiliul European sa discut despre granița dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord”, a declarat Theresa May, imediat după votul de încredere al conservatorilor.

În continuare, premierul britanic a exclamat prioritățile sale în perioada următoare.

„Trebuie să construim o economie mai puternică, să punem oamenii pe primul loc. Trebuie să aducem Brexitul oamenilor care au votat pentru el, trebuie să construim o țară mai bună și o țară pentru toți cetățenii britanici”, a conchis șefa executivului de la Londra.


UPDATE ora 23:00: Theresa May are încrederea Partidului Conservator! În urma unui vot, în care deptauții conservatori trebuiau să decidă dacă Theresa May rămâne sau nu în fruntea formațiunii politice și a guvernului britanic, s-a decis ca aceasta să-și ducă mandatele până la capăt.

Ad placeholder
Situație incredibilă la liceul Gheorghe Lazăr: mai mulți elevi se plâng de probleme cu ochii, după ce au fost uitați în clasă cu lampa UV aprinsă
Recomandări
Situație incredibilă la liceul Gheorghe Lazăr: mai mulți elevi se plâng de probleme cu ochii, după ce au fost uitați în clasă cu lampa UV aprinsă

Reprezentanții partidului au afirmat că 200 de parlamentari au susținut-o, prin vot, pe Theresa May, în timp ce 117 au votat împotrivă.


UPDATE ora 22:00: Cu puțin timp înaintea începerii votului, care se va termina în jurul orei locale 20:00 (22:00, ora României), premierul britanic Theresa May ar fi declarat că intenționează să își depună demisia înaintea viitoarelor alegeri parlamentare din anul 2022.

Rezultatul votului ar trebui dat publicității în jurul orei 23:00 (ora României). Șefa executivului de la Londra are nevoie de 158 din cele 317 voturi ale deputaților care fac parte din Partidul Conservator pentru a rămâne în fruntea acestei formațiuni politice și a cabinetului.

Presa britanică arată că circa 200 dintre parlamentarii conservatori o susțin pe Theresa May, ceea ce i-ar asigura o majoritate pentru a rămâne în funcțiile menționate anterior.


UPDATE ora 12:30: Cel puțin 100 de parlamentari din Partidul Conservator și-au exprimat sprijinul față de prim-ministrul Theresa May înaintea votului de încredere de miercuri, scrie Reuters bazându-se pe declarațiile din presă și de pe rețelele de socializare.

Ad placeholder
Eforturi uriașe ale guvernelor în sprijinul copiilor rămași în urmă cu școala. “Ar fi malpraxis să facem ceva mai puțin decât meditații“. Ce se întâmplă în România?
Recomandări
Eforturi uriașe ale guvernelor în sprijinul copiilor rămași în urmă cu școala. “Ar fi malpraxis să facem ceva mai puțin decât meditații“. Ce se întâmplă în România?

May are nevoie de 158 de voturi favorabile pentru a rămâne în funcție.

UPDATE ora 10:50: Theresa May a făcut declarații, miercuri dimineață, în fața sediului de pe Downing Street 10, la scurt timp după ce s-a aflat că se va confrunta cu un vot de neîncredere în interiorul Partidului Conservator.

Premierul Britanic a declarat că o schimbare a cabinetului în acest moment ar fi „împotriva interesului național” al Marii Britanii, ar duce la instabilitate politică și singurii care ar avea de câștigat sunt membri opoziției. May spune că aceștia ar putea cere o anulare a Articolului 50 sau o amânare a termenului de 29 martie 2019 pentru ieșirea din UE.

UPDATE ora 10:44: Zece nume din Partidul Conservator sunt considerate că au cele mai mari șanse să preia conducerea guvernului după ce Theresa May va primi vor de neîncredere. Potrivit Sky News, cei zece sunt:

Ad placeholder
Medic legist spune ce a văzut la autopsii. “Bacteriile nosocomiale care dau lovitura de grație pacienților COVID pot ajunge în plămânii lor prin aparatele de ventilat contaminate”
Recomandări
Medic legist spune ce a văzut la autopsii. “Bacteriile nosocomiale care dau lovitura de grație pacienților COVID pot ajunge în plămânii lor prin aparatele de ventilat contaminate”

Dominic Raab (ministrul pentru Brexit care a demisionat după ce actualul acord a primit votul membrilor cabinetului),

Boris Johnson (fostul ministru de Externe britanic, este cunoscut pentru poziția sa tranșantă pro-Brexit în timpul campaniei din 2016),

Sajid Javid (actualul ministru de Interne nu a făcut niciun secret din faptul că dorește să-i ia locul Theresei May),

Michael Gove (ministrul pentru Mediu a candidat împotriva actualului premier),

David Davis (supranumit Bulldog-ul Brexitului, Davis ar putea să ajungă totuși la conducerea partidului după ce a pierdut această oportunitate în 2005, în fața lui David Cameron),

Jacob Rees-Mogg (cel mai vocal contestatar al Theresei May în interiorul propriului partid),

Jeremy Hunt (este un susținător al actualului premier și ar putea avea susținerea celor care nu vor o schimbare radicală în partid, fiind văzut ca un continuator al programului lui May).

Ad placeholder

Pe ultimele trei poziții se află femei,

Amber Rudd (fost ministru de Interne),

Penny Mordaunt (contestatară a Theresei May)

Andrea Leadsom (o conservatoare moderată, cu vastă experiență în cabinete, deținând mai multe portofolii în ultimii ani).


Graham Brady, liderul grupului parlamentar al conservatorilor britanici, a anunţat miercuri au fost depuse 48 de notificări din partea parlmentarilor conservatori, întrunindu-se astfel numărul necesar de solicitări pentru a convoca un vot de neîncredere. „Pragul de 15% dintre parlamentarii conservatori care vor o moţiune cu privire la liderul partidului a fost depăşit”, a precizat Brady.

Votul va avea loc chiar miercuri seara între orele 18:00 şi 20:00 (20.00-22.00 ora României), într-o sală din Camera Comunelor, rezultatul urmând să fie anunţat cât mai curând posibil, a menţionat deputatul britanic.

Ce înseamnă votul de neîncredere în politica britanică și cum se alege un nou lider conservator

Un premier își poate pierde statutul în două feluri: prin demisie sau prin votul de neîncredere dat în propriul partid. Pentru a doua variantă este nevoie ca cel puțin 48 de parlamentari ai Partidului Conservator (adică 15% dintre reprezentanții din Camera Comunelor) să depună notificări către conducerea partidului, numită ”Comitetul 1922”. Dacă liderul Tory constată că s-a întrunit numărul necesar de notificări se întâlnesc parlamentarii pentru a vota.

Ad placeholder

Votul de neîncredere este secret, iar pentru schimbarea premierului este nevoie ca jumătate plus unu dintre parlamentari să îi dea vot de blam șefului cabinetului.

În actualul context, dacă 158 de conservatori votează împotriva Theresei May, atunci premierul va fi schimbat și se trece la procedura numirii unui nou șef al guvernului. În caz contrar, ea rămâne în funcție și are garantată poziția pentru un an, fără a mai putea fi cerută schimbarea ei în această perioadă.

Ad placeholder

Dacă May va fi schimbată, atunci se vor face propuneri pentru noi candidați pentru funcție. Fiecare candidat are nevoie să fie propus de cel puțin doi parlamentari. În cazul în care este o singură propunere, acesta este numit direct premier, dacă sunt doi candidați, se votează și cel care ia majoritatea primește numirea. Dacă, însă, sunt mai mulți de doi candidați, se fac buletine de vot cu numele tuturor și se votează. Primii doi care obțin cele mai multe voturi vor trece mai departe și se va vota din nou între ei.

UPDATE | Theresa May rămâne premierul Marii Britanii! Șefa executivului a câștigat votul de încredere al Partidului Conservator

Votul de neîncredere vine la două zile după ce May a decis să amâne pentru luna ianuarie votarea în Parlament a acordului pentru Brexit. Marți, un purtător de cuvânt al executivului a anunțat că parlamentarii își vor exercita votul pe acest subiect până la data de 21 ianuarie 2019.

Imediat după ce a amânat votul, Theresa May a început mai multe vizite în principalele capitale ale Europei pentru a încearcă să rezolve impasul legat de acordul privind Brexit cât mai curând posibil şi intenţionează să obţină garanţiile de care are nevoie de la liderii europeni înainte de 21 ianuarie.

Ad placeholder

Premierul britanic, Theresa May, a susținut, luni, un discurs în Camera Comunelor și a anunțat amânarea votului pentru acordul privind Brexitul, invocând situația din Irlanda de Nord și spunând că este nevoie să se găsească o soluție pentru această zonă.

Ea a declarat că, după trei zile de dezbatere privind acordul de retragere din cadrul comunelor și o discuție în afara Parlamentului, este clar că există un „sprijin larg’ pentru multe dintre aspectele cheie ale acordului.

Cu toate acestea, există îngrijorări pe scară largă cu privire la măsurile de siguranță și posibilitatea ca acordul să nu treacă de vot. Theresa May a mai admis că în Camera Comunelor nu există o majoritate care să sprijine mecanismul de ‘backstop’ (plasă de siguranţă) pentru Irlanda de Nord prevăzut în acordul convenit cu UE.

Ad placeholder

Citește și: Cine este atacatorul din Strasbourg. Un localnic de 29 de ani cunoscut de autorități pentru infracțiuni care nu au legătură cu terorismul


 

La 31 de ani de la Revoluție, un fost șef militar rupe tăcerea. Șocant ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu. Unde au fost aruncate
PARTENERI - GSP.RO
La 31 de ani de la Revoluție, un fost șef militar rupe tăcerea. Șocant ce s-a întâmplat cu cadavrele soților Ceaușescu. Unde au fost aruncate
ȘOC total! În ce hal a ajuns Irinel Columbeanu. Oamenii de pe stradă au rămas fără cuvinte
PARTENERI - PLAYTECH
ȘOC total! În ce hal a ajuns Irinel Columbeanu. Oamenii de pe stradă au rămas fără cuvinte
Horoscop 24 septembrie 2020. Berbecii au parte de probleme destul de ciudate în relațiile de parteneriat
HOROSCOP
Horoscop 24 septembrie 2020. Berbecii au parte de probleme destul de ciudate în relațiile de parteneriat
Un cuplu celebru, găsit fără suflare în propria casă! Ce a descoperit poliţia la faţa locului
Telekomsport
Un cuplu celebru, găsit fără suflare în propria casă! Ce a descoperit poliţia la faţa locului